Rezort diplomacie prevzal v Česku Zaorálek, nabádal na spolupatričnosť s EÚ

NETKY.SK • 30 Január 2014, 12:59 • 2 min
Rezort diplomacie prevzal v Česku Zaorálek, nabádal na spolupatričnosť s EÚ

PRAHA - Úrad českého ministra zahraničných vecí dnes oficiálne prevzal nominant sociálnych demokratov Lubomír Zaorálek. Vo svojom úvodnom prejave nabádal na spolupatričnosť s Európskou úniou a na aktívne zapojenie sa ČR do európskych záležitostí, uviedol server iDNES.cz.

slovakia

left justify in out

Nový šéf českej diplomacie však zdôraznil, že deklarované proeurópske smerovanie nového kabinetu premiéra Bohuslava Sobotku neznamená automatické podriaďovanie sa príkazom Bruselu. Zaorálek vyjadril poľutovanie nad tým, že v Česku aj desať rokov po vstupe do EÚ panuje mylná predstava, že "Brusel je niečo ako Moskva". 

"Ak sa nám niečo nepáči, tak niekto v tom Bruseli hlasoval aj za nás. Ak to nefunguje, tak aj vďaka nám. Sme súčasťou tohto spoločenstva a nesieme zodpovednosť za to, ako vyzerá," vyhlásil Zaorálek. Vyjadril pritom presvedčenie, že Európska únia vrátane ČR sa bude musieť zmeniť, aby bola schopná prežiť. Česká republika musí podľa neho na tejto transformácii participovať, aktívne konať a nachádzať si pritom spojencov.

Zaorálek by bol rád, aby ČR pokračovala v napĺňaní kritérií pre vstup do eurozóny. Konkrétny termín zavedenia eura musí byť ale podľa neho predmetom ďalších diskusií. Nový šéf rezortu tiež skritizoval svojich predchodcov za málo zrozumiteľnú a selektívnu politiku v oblasti ľudských práv, keď sa vyjadrovali len niekedy a iba k niektorým veciam. 

Sociálnodemokratický premiér Bohuslav Sobotka dnes pokračoval v uvádzaní jednotlivých svojich ministrov do úradov. Ešte pred Zaorálkom sa vedenia ministerstva vnútra ujal ďalší Sobotkov stranícky kolega Milan Chovanec. Svoje úrady dnes za Sobotkovej asistencie prevzali aj Martin Stropnický (obrana), Marian Jurečka (poľnohospodárstvo), Antonín Prachař (doprava) a Věra Jourová (miestny rozvoj). 

Prezident Miloš Zeman vymenoval novú vládu v stredu popoludní. O dôveru Poslaneckej snemovne by mal kabinet požiadať okolo 18. februára. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona