Rezort diplomacie bude mať na budúci rok menej peňazí na výdavky

NETKY.SK • 12 Október 2013, 16:35 • 2 min
Rezort diplomacie bude mať na budúci rok menej peňazí na výdavky

BRATISLAVA - V priebehu tohto roka sa uzatvorí Generálny konzulát v Los Angeles. Pozastavilo sa otvorenie veľvyslanectva v Tunisku a v Líbyi.

slovakia

left justify in out

Rezort diplomacie bude na budúci rok hospodáriť s 115.741.487 eurami. To je o 1,6 miliónov eur menej ako tento rok. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2014 až 2016, ktorý vo štvrtok (10. 10.) schválila vláda.

Ako pre TASR uviedol hovorca Boris Gandel, táto suma umožní ministerstvu plnenie prioritných zahranično-politických úloh spojených aj s vyššími kompetenciami v oblasti európskej, ľudsko-právnej a ekonomickej agendy, ako aj agendy zahraničných Slovákov. Financovať z neho bude prevádzku ústredia a nevyhnutné výdavky na chod zastupiteľských úradov (ZÚ).

Nižší rozpočet by sa nemal dotknúť počtu slovenských veľvyslanectiev v zahraničí a ani počtu pracovníkov. "V súčasnosti je systém rezortu nastavený na schválené limity rozpočtu roku 2014," deklaroval Gandel s tým, že MZV už tento rok začalo realizovať štrukturálne zmeny a hľadať efektívne systémové opatrenia na získanie relevantných úspor.

V priebehu tohto roka sa uzatvorí Generálny konzulát v Los Angeles. Pozastavilo sa otvorenie veľvyslanectva v Tunisku a v Líbyi. Úrad v Tripolise dočasne prerušil svoje pôsobenie pre prebiehajúcu občiansku vojnu v Líbyi vo februári 2011. Krajinu Slovensko diplomaticky pokrýva z egyptskej Káhiry.

Začiatkom roka sa uzavrel ZÚ v Kuala Lumpur. "Prijali sme racionalizačné opatrenia v oblasti nájomných vzťahov na niektorých ZÚ a v oblasti prevádzkových výdavkov ústredia. V osobných výdavkoch nastali zmeny v počte systemizovaných miest a v pohyblivých zložkách odmeňovania zamestnancov ZÚ," priblížil Gandel.

Rovnako tak na budúci rok klesnú zdroje na kapitálové výdavky o 2,09 miliónov eur. Budúcoročná suma predstavuje 4,2 miliónov eur a z nej sa väčšina použije ako príspevok na rekonštrukciu sídla NATO. Ministerstvo tak nebude mať prostriedky na renováciu svojich objektov v zahraničí. Ako upozornil Gandel, MZV už dlhšie obdobie nedisponuje dostatočnými zdrojmi na komplexnú obnovu a rekonštrukciu nehnuteľností vo svojej správe mimo územia SR. "Aj z tohto dôvodu sme začali proces prehodnocovania efektívnosti využitia nehnuteľného majetku v zahraničí. Budúcoročný rozpočet pokryje v oblasti kapitálových výdavkov iba nevyhnutné drobné opravy a údržbu niektorých nehnuteľností v zahraničí," ozrejmil.

Výdavky na oficiálnu rozvojovú pomoc vo výške 5,98 miliónov eur zostávajú na takmer rovnakej úrovni ako tento rok. Transfer na úhradu členských príspevkov v roku 2014 sa zvýšil o 1,28 miliónov eur na 15,64 miliónov eur. Dôvodom je zvýšená suma na výstavbu nového sídla NATO o 906.000 eur a zvýšenie niektorých povinných členských príspevkov do medzinárodných organizácií.

Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorý bol v septembri minulého roka delimitovaný na ministerstvo, klesnú celkové prostriedky oproti tomuto roku o 92.000 eur. Na podporu aktivít krajanov v zahraničí má ísť 912.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies