Rezort chystá od 1. januára 2011 novelu zákona o 2.dôchodkovom pilieri

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:25 • 2 min
Rezort chystá od 1. januára 2011 novelu zákona o 2.dôchodkovom pilieri

Rezort chystá od 1. januára 2011 novelu zákona o 2.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR chystá podľa slov jeho šéfa Jozefa Mihála novelu zákona o 2. dôchodkovom pilieri, ktorá by mala byť účinná od 1. januára 2011. "Záleží však aj od ďalších partnerov, akým spôsobom sa podarí upraviť jednotlivé inštitúty zákona tak, aby bol účinný od 1. januára budúceho roku," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Mihál.
Informoval zároveň, že v 2. dôchodkovom pilieri sa budú upravovať najmä podmienky jeho fungovania, ale pokiaľ pôjde napríklad o možnosť použitia dôchodkových fondov na výstavbu diaľnic, tak to "nebude závisieť len od rezortu MPSVR SR".
Zmeny v zákone o 2. dôchodkovom pilieri sa budú podľa jeho slov týkať najmä "všetkých tých nezmyslov, ktoré urobila Ficova vláda, ako napríklad v obmedzení možnosti investovania, v poplatkovej politike, garanciách a podobne".
"Chceme ich zo zákona vyhodiť a nastaviť systém tak, aby bol zmysluplný. V prvom rade pôjde o to, aby základné tri typy penzijných fondov boli jasne rozlíšiteľné, a to jednak spôsobom investovania, benchmarkingom, poplatkovou politikou a garanciami pre sporiteľa. Musí v tom byť jasný rozdiel," objasnil filozofiu možných zmien v zákone o dôchodkovom  sporení Mihál.
"Bol by som veľmi rád, keby sa dosiahlo, aby si sporiteľ mohol svoju investíciu v penzijných fondoch rozložiť. Dnes je napríklad v jednom, druhom alebo v treťom type fondu. Nevidím dôvod, prečo by si svoju investíciu nemohol sporiteľ nejako percentuálne rozdeliť medzi tri typy fondov tak, aby rozložil svoje riziko," uviedol.
Vstup do 2. dôchodkového piliera by mal byť podľa jeho slov povinný pre mladých ľudí, kde by však v zákone mala byť možný dostatočne dlhý čas na rozhodnutie mladého človeka, aby v prípade nezáujmu o sporenie v druhom pilieri mohol z neho vystúpiť.
"Toto zatiaľ nebolo otvárané," odpovedal na otázku, či sa bude novelizáciou zákona meniť pomer percent odvodov, ktoré budú smerovať do prvého a druhého dôchodkového piliera.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies