Rezort ani štátni ochranári nepripravujú spoplatnenie Tatier

NETKY.SK • 20 September 2013, 11:58 • 2 min
Rezort ani štátni ochranári nepripravujú spoplatnenie Tatier

BRATISLAVA - Ministerstvo životného prostredia ani Štátna ochrana prírody SR (ŠOP SR) nepripravujú plošné spoplatnenie vstupu do národných parkov alebo chránených území, vrátane Tatranského národného parku (TANAP).

slovakia

left justify in out

Ako ďalej agentúru SITA informoval hovorca rezortu životného prostredia Maroš Stano, v praxi to pre pripravovanú zonáciu vo viacerých lokalitách ani nie je možné. "Vyberať vstupné je možné už roky, no túto možnosť Štátna ochrana prírody nevyužíva, poplatok je príjmom Environmentálneho fondu," poznamenal.

Momentálne vyberá vstupné podľa Stana len samospráva v Slovenskom raji, tento príjem je však príjmom samosprávy. "Pripravovaná novela zákona o ochrane prírody len umožní, aby bol prípadný poplatok príjmom Štátnej ochrany prírody," uzavrel Stano a dodal, že ochrana prírody momentálne vyberá vstupné len do jaskýň, ktoré sú v jej správe. 

O spoplatnení vstupu do Vysokých Tatier informoval v utorok 17. septembra denník Hospodárske noviny. Podľa nich túra v časti Tatier nemusí byť zadarmo. Štátni ochranári zvažujú, že za vstup do chránených území budú vyberať vstupné. Medzi prvými adeptmi sú práve niektoré časti Vysokých Tatier a severoslovenských Pienin. 

Štát si od novinky sľubuje najmä lepšiu starostlivosť o chránené územia. Ako príklad môžu slúžiť Poliaci, ktorí časť Tatier spoplatňujú už dvadsať rokov. Dospelý tam za celodenný vstup platí približne euro. Nimi sa plánujú inšpirovať aj tatranskí ochranári. Myšlienku spoplatnenia chránených území víta Ján Roháč z nadácie Ekopolis. Tvrdí, že pokiaľ bude systém nastavený rozumne, tak to môže chráneným územiam pomôcť. "Umožní to, aby z peňazí mala prínos ochrana prírody a miestni obyvatelia. Ak by tie peniaze skončili v Bratislave, tak z toho neprofituje nikto." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona