Rezolúcia OSN ochráni zbankrotované štáty pred veriteľmi, proti sa vyslovili Nemci aj Briti

NETKY.SK • 11 September 2015, 10:44 • 2 min
Rezolúcia OSN ochráni zbankrotované štáty pred veriteľmi, proti sa vyslovili Nemci aj Briti

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá má štáty v prípade bankrotu ochrániť pred veriteľmi. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Spomedzi 193 členských štátov až 136 túto rezolúciu podporilo, proti boli okrem iného Nemecko, USA a Veľká Británia. Hoci rozhodnutia OSN nie sú záväzné, majú najmä veľmi silný symbolický charakter.

 

Návrh predložilo 77 rozvojových krajín s veľkou podporou Číny. Najväčším prívržencom iniciatívy bola Argentína, ktorá už niekoľko rokov bojuje na amerických súdoch s finančnými investormi. Tí totiž odmietajú pravidlá reštrukturalizácie dlhov Argentíny po jej bankrote v roku 2001, ktoré ostatní veritelia prijali.

 

Valné zhromaždenie teraz chce chrániť platobne neschopné krajiny pred zasahovaním zahraničných súdov a väčšinou veriteľov schválený spôsob reštrukturalizácie dlhov urobiť záväzným aj pre ostatných, teda aj pre tých, ktorí s ním nesúhlasia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona