Rezník: v RTVS chcem aj tretí kanál s publicistikou a športom a štvrtý – online pre deti

NETKY.SK • 28 November 2017, 15:46 • 2 min
Rezník: v RTVS chcem aj tretí kanál s publicistikou a športom a štvrtý – online pre deti

BRATISLAVA - Generálny riaditeľ Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Jaroslav Rezník predstavil koncepciu rozvoja inštitúcie.

slovakia

left justify in out

Podľa Rezníka televízna Jednotka má byť naďalej univerzálna a Dvojka zameraná i na rôzne menšiny, deti a mládež. V pláne je tretí a aj štvrtý televízny kanál. Trojka má byť plnoformátová, so zameraním na šport a publicistiku, životný štýl, dokument a spravodajstvo. Štvorka ako online kanál má ponúkať vysielanie pre deti.

 

Koncepcia rádií patriacich pod Slovenský rozhlas sa radikálne meniť nemá. Okruhy Slovenského rozhlasu Slovensko, Regina, Devín a FM, národnostná Patria, Slovakia International vysielajúca o Slovensku do zahraničia ako aj internetové rádiá Junior, Litera a Pyramída chce vedenie RTVS posilniť a rozvíjať.

 

Veľkú pozornosť chce Rezník venovať novým médiám, a to najmä rozvoju verejnoprávnej multimediálnej webstránky RTVS, chce spustiť spravodajský multimediálny web RTVS a priniesť rôzne online služby a elektronické aplikácie.
 

Generálny riaditeľ predstavil tieto zámery v rámci dokumentu, ktorý prerokovala Rada RTVS. Koncepcia rozvíja ciele avizované v projekte, s ktorým Rezník vyhral v júnovej voľbe šéfa RTVS v Národnej rade SR.

 

Ako počas rokovania upozornili viacerí členovia Rady RTVS, žiaden z cieľov nie je uskutočniteľný bez dostačujúceho finančného krytia. Rezník za prvý a základný zdroj príjmov označil koncesionárske poplatky. Doplnkovým, ale významným zdrojom je podľa neho zmluva so štátom a tiež predaj reklamy – ktorý však zákon znížil na minimum – ako aj iné drobné príjmy, napríklad z prenájmu. „To, o čo sa budeme snažiť je, aby sme boli iniciátormi spoločenskej debaty o tom, že základným prvkom financovania verejnoprávnych médií má zostať poplatok za služby verejnosti, teda koncesionársky poplatok,“ uviedol Rezník. Chce iniciovať odbornú debatu o tom, „kedy môže dôjsť k jeho navýšeniu a predložíme vo vhodnom čase množstvo argumentov, prečo si myslíme, že by to tak malo byť“.

 

Televízia by mala podľa šéfa RTVS zostať v bratislavskej Mlynskej doline. Rezník verí, že sa jeho manažmentu podarí čo najviac obnoviť budovy televízie aj rozhlasu, takže nie je zástancom demolácie výškovej budovy STV. Podľa neho je súčasťou genia loci. Chce pokračovať v budovaní firemnej kultúry RTVS, vzdelávať a motivovať zamestnancov, ale bez priepastných rozdielov v platoch. Rozvoju technológií a lepšej spolupráci sekcie programu a techniky má pomôcť vznik technickej rady RTVS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies