Režisérka novej českej komédie Sezn@mka: Ja nie som Menzel, som Troška

NETKY.SK • 13 August 2016, 12:04 • 2 min
Režisérka novej českej komédie Sezn@mka: Ja nie som Menzel, som Troška

BRATISLAVA - Na svet priviedla novú českú komédiu o mužoch, ženách a zaujímavom fenoméne doby - internetovej zoznamke.

slovakia

left justify in out

 Filmová novinka Sezn@mka je jej scenáristický, režisérsky i producentský debut. Napriek nepriazni filmových kritikov diváci na nový titul do kina chodia. Zita Marinovová v rozhovore pre TASR prezradila, ako vznikal, prečo do hlavnej úlohy obsadila Jiřího Langmajera i to, ako vníma negatívne recenzie.

 

 

-Ako sa zrodila nová česká komédia Sezn@mka?-

 

Som spisovateľka, písala som knihy a už ma to neuspokojovalo. A čo je o level vyššie? Scenár, film. Napísala som scenár a potom sa ukázalo, že je lepšie ho sám produkovať. Chcela som mať kontrolu nad tým, ako bude film vyzerať. Rozhodla som sa ho produkovať spoločne s ďalšími ľuďmi a nakoniec som sa stala i režisérkou, pretože na režiséra nám už neostali peniaze (smiech).

 

 

-To bol dosť odvážny krok, pretože vy vlastne nemáte filmárske vzdelanie ani žiadnu skúsenosť z filmového priemyslu...-

 

Bolo to odvážne, ale ako autorka som mala jasnú predstavu, ako to má vyzerať. Myslím si, že povolanie režiséra je preceňované, nie u zložitých filmov, tam je, samozrejme, potrebné, aby tomu dal režisér hlavu a pätu, ale pokiaľ je to takýto jednoduchý, primitívny film, ako bola Sezn@mka, kde je navyše všetko dané v scenári, tak si nemyslím, že by bolo nutné platiť milión režisérovi.

 

 

-Podľa doterajších reakcií českej filmovej kritiky sa však zdá, že ašpirujete na titul Troška v sukni...-

 

To je pre mňa celkom lichôtka. Vždy som vedela, že ja nie som Menzel, som Troška, pretože píšem ľahké príbehy. Tak aj žijem. Nech sa deje čokoľvek, hneď v tom hľadám iróniu. Stane sa mi niečo nepríjemné a už rozmýšľam, ako to vtipne napíšem a budem niekde rozprávať. Pre mňa je hlavné to, aby sa ľudia bavili tým, čo robím. Medzi mnou a kritikmi - to je také nepochopenie, ja som nechcela vytvoriť žiadne dielo s hlbokou myšlienkou.

 

 

-Veľa ľudí môže zaujímať, ako sa človeku - spisovateľke bez akýchkoľvek filmárskych skúseností - z ničoho nič podarí napísať scenár, zrežírovať ho, film aj produkovať a dostať do kín?-

 

Je to parádne, že to všetko takto klaplo. Chcela som si urobiť film a všetko vyšlo, film je na svete. Samozrejme, je to zložité, nikto vám len tak nič nedá, ale ten scenár sa všade páčil, páčil sa aj producentským spoločnostiam, ktoré ho chceli odo mňa kúpiť, a zásadné bolo áno od Jirku Langmajera, pretože vo chvíli, keď máte takéto obsadenie, zmyje to punc debutanta.

 

 

-Hlavnú postavu ste zverili obľúbenému českému hercovi, súhlasil hneď so spoluprácou s neznámou debutujúcou filmárkou?-

 

Keď som mu prvýkrát poslala scenár po agentovi, odmietol ma, že nemá čas, scenár ani nečítal. Povedala som si, že som to asi vzdala príliš skoro a poslala som mu to znovu. Bolo to v lepšom období, keď si to prečítal a scenár sa mu tak páčil, že súhlasil so stretnutím. Tam sme sa potom dohovorili, že to vezme, že to chce hrať.

 

 

-Čerstvý päťdesiatnik Jiří Langmajer teraz pyšne hovorí: "Pani režisérka napísala Sezn@mku pre mňa..."-

 

Pretože, keď som to písala, videla a počula som v tom jeho. Naozaj som počula, ako tie repliky hovorí, videla som, ako to hrá, takže v tomto zmysle áno, písala som to v podstate jemu na telo.

 

 

-Ako sa spolupracovalo režisérke - amatérke s profesionálnymi hercami?-

 

Asi som mala výhodu v tom, že som písala tie knihy, pretože do nich musíte napísať, kto sa ako tvári, kam sa otočí. To sú vlastne režisérske pokyny, scenár som mala napísaný týmto štýlom. Potom sme si vždy povedali, ako sa postava práve cíti. Hercom som dala aj určitú voľnosť. Pokiaľ niekto chcel vniesť niečo svoje, nemala som s tým problém, buď sa to použilo, alebo nie. Nikto mi nedal pocítiť, že som amatér.

 

 

-V jednom rozhovore ste priznali, že váš film mal byť pôvodne coververziou slávnej klasiky Kristián (1939) v hlavnej úlohe s Oldřichom Novým...-

 

Ten film mám veľmi rada, mala som k tomu aj pár nápadov, ale potom som si povedala - kde by dnes taký Kristián pracoval? Ten pôvodný robil v cestovke. Dnes by to predsa bolo omnoho jednoduchšie, keby mal zoznamku s lepším prístupom k ženám. Od toho sa potom odvinul úplne iný film, než som mala v úmysle, zostalo len meno hlavnej postavy. Zistila som, že zoznamka je studnica historiek a zvláštnych postavičiek. Ideu Kristiána som opustila a dnes som tomu rada, pretože by som si to od kritiky zlizla ešte viac.

 

 

-Sezn@mka prišla do kín v Českej republike 28. júla, akú návštevnosť zaznamenala za prvý víkend?-

 

Niečo cez 30.000, ale dôležitejšie je, že sme boli prví v rebríčku návštevnosti. K dnešnému dňu film videlo okolo 75.000 ľudí, to číslo mi príde uspokojivé.

 

 

-Na Slovensku sa vaša komédia začala premietať o týždeň neskôr, v kinách je od 4. augusta. Už ste si prečítali slovenské recenzie?-

 

Potešilo ma, že aj keď tam boli i nejaké negatívne veci, vždy bolo vidieť, že recenzent film videl a zmienil sa, že aj on sa bavil. Urobili mi radosť, že tu film odborníci pochopili správne - ako oddychovú komédiu.

 

 

-Vy ste si niekedy vyskúšali pôsobenie na internetových zoznamovacích serveroch?-

 

Nie, som introvert, vôbec sa nerozprávam s cudzími ľuďmi. Pre mňa len predstava, že si s niekým cudzím píšem, nie to ešte že idem s niekým cudzím na rande, je smrtiaca. To absolútne nepripadá do úvahy.

 

 

-Kde ste potom čerpali inšpiráciu pre svoj film o zaujímavom fenoméne doby - internetovej zoznamke?-

 

Všetky moje kamarátky aj kamaráti sú na zoznamkách, čerpala som z ich historiek.

 

 

-Uvažovali ste o pokračovaní Sezn@mky? Zachutila vám filmová tvorba?-

 

Cez Vianoce som nemala čo robiť, tak som napísala svoj druhý scenár, môže a nemusí byť pokračovaním Sezn@mky. Je to prepojené hlavnou postavou Kristiána, ktorú by zasa hral Jirka Langmajer. Zoznamka sa tam objavuje tiež, ale nie je to vyložene o nej. Je to opäť ľahká komédia, teda možno budeme zasa točiť ďalší príšerný film (smiech).

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona