Režisérka Alice Nellis: K prvému rozprávkovému projektu ma priviedli moje tri deti

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 16:35 • 2 min
Režisérka Alice Nellis: K prvému rozprávkovému projektu ma priviedli moje tri deti

BRATISLAVA - Do kín mieri nový česko-slovenský koprodukčný titul Sedem zhavranelých bratov. Ide o prvú filmovú rozprávku českej režisérky a scenáristky Alice Nellis, ktorú nakrútila na motívy Pavla Dobšinského a českej klasiky Boženy Němcovej Sedmoro krkavců. Alice Nellis dnes na tlačovej konferencii v Bratislave prezradila, že je matkou troch detí a práve ony ju priviedli k prvému rozprávkovému projektu.

slovakia

left justify in out

"Takmer každý večer s nimi pozerám alebo čítam rozprávky, postupne mi začalo dochádzať, aký silný nástroj je rozprávka. My môžeme deťom všetko vysvetliť a teoreticky ich všetko naučiť, a väčšinou sa na to vykašlú, ale keď to prežijú v príbehu, stotožnia sa s hrdinom, je to oveľa väčší zážitok," povedala.

 

Režisérka snímok Tajnosti (2007), Mamas & Papas (2010), Perfekt Days (2011), Revival (2013), Anjeli (2014) teraz malých i veľkých divákov poteší príbehom mladého dievčaťa, ktoré na seba zoberie ťažkú úlohu. Musí sa pokúsiť zachrániť bratov a zbaviť ich prekliatia, ktoré na nich uvrhla ich matka. Film prináša tému odvahy a vytrvalosti, ale tiež ukazuje silu slova, pravdy a skutočnej lásky. Nerozpráva sa v ňom príliš veľa, ponúka však bohaté obrazy (kamera Matěj Cibulka) podnecujúce predstavivosť a nechýbajú ani vtipné scénky. Vizuálne atraktívna rozprávka s nádhernými scenériami osloví divákov aj vydareným hereckým obsadením. V úlohe Bohdanky uvidia Marthu Issovú, Zuzana Bydžovská si vyskúšala rolu bosorky, Sabina Remundová sa predstaví ako kráľovná neustále spriadajúca zlé plány. Ďalej hrajú Václav Neužil ml. a Lukáš Příkazský, zo slovenských hercov sa predstavia Csongor Kassai, Kristína Svarinská, Marián Geišberg, Miroslav Noga, Juraj Hrčka.

 

Smutnú postavu matky, ktorá spôsobila, že jej synovia zhavraneli, presvedčivo stvárnila Jana Oľhová. "Na filmovom plátne vidno každé emočné pohnutie, takže tam bolo najdôležitejšie uhádnuť mieru, aby ten môj žiaľ alebo smútok nevyznel falošne. Dúfam, že som splnila očakávanie, ako by sa správala matka, ktorej sa takéto niečo stane," povedala pre TASR herečka. V snímke herecky excelujú aj krkavce, ale nakrúcanie s nimi podľa tvorcov nebolo jednoduché. "Ja mám paniku z vtákov, takže nakrúcať s havranmi bolo pre mňa naozaj niekedy vyčerpávajúce (smiech). Pamätám sa na jednu scénu, kedy som mala byť obklopená štyrmi či piatimi, ale zvládli sme to. Síce boli drzí, ale keď si našli nejaký svoj cieľ záujmu, venovali sa viacej tomu ako mne," povedala Kristína Svarinská, ktorá si v rozprávke zahrala dobrú slúžku.

 

Nakrúcalo sa v Zuberci a Terchovej, vo Vysokých Tatrách i na českom hrade Zvíkov. Film vznikol v koprodukcii s RTVS, autorom dialógov pre slovenské znenie je Ľubomír Feldek, o hudbu sa postaral Vašo Patejdl, ktorý tiež skomponoval titulnú pieseň v podaní Mariky Gombitovej. "Oslovili ju producenti a ona s tým súhlasila, že pôjde do filmu spievať. Bolo jasné, že tá pesnička musí Marike konvenovať, snažil som sa ju napísať na Marikin výraz," komentoval svoje dielo a jeho interpretku Patejdl. Filmovú novinku zhodnotil aj Tibor Búza, riaditeľ Sekcie programových služieb Slovenskej televízie. "Som veľmi rád, i keď tá spolupráca sa nerodila ľahko vzhľadom na naše finančné možnosti, ale som veľmi rád, že do tohto projektu sme vstúpili a ten výsledný efekt hovorí naozaj za všetko, je nádherný."

 

Sedem zhavranelých bratov prináša do slovenskej kinodistribúcie Magic Box od štvrtka 28. mája. Vďaka špeciálnemu rýmovanému audiokomentáru Magdalény Vášáryovej, budú mať možnosť tento film navštíviť v kinách aj zrakovo postihnutí a vďaka špeciálnym titulkom aj nepočujúci. Počas Vianoc sa dostane aj na televízne obrazovky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona