Režiséra Williama Friedkina ocenili na MFF v Karlových Varoch

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 11:39 • 2 min
Režiséra Williama Friedkina ocenili na MFF v Karlových Varoch

KARLOVY VARY - Na Medzinárodnom filmovom festivale v Karlových Varoch ocenili v stredu amerického režiséra Williama Friedkina.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatosemročnému rodákovi zo Chicaga udelili Krištáľový glóbus za prínos svetovej kinematografii. "Na tento deň nikdy nezabudnem,“ vyjadril sa po prevzatí ceny režisér filmov Francúzska spojka (1971), Vyháňač diabla (1973) alebo Mzda strachu (1977).

 

"Často sa ma pýtajú na 70. roky amerického filmu, kde sa vzala tá zlatá éra, a ja odpovedám, že za to vďačíme európskej tvorbe 50. a 60. rokov. Celú moju generáciu ovplyvnili Fellini, Antonioni, Resnais a Ostře sledované vlaky, po ktorých nasledovala Pražská jar 1968,“ povedal Friedkin, podľa ktorého miestne povstanie proti útlaku ovplyvnilo aj revoltu v Spojených štátoch amerických. "Preto ja a mnoho mojich kolegov vďačíme vám, a preto na tento deň a týždeň nikdy nezabudnem,“ prezradil. Okrem toho, že si Friedkin na festivale prevzal ocenenie, osobne tiež uviedol film Mzda strachu. "Má 37 rokov, ale zistíte, že je nadčasový. Aspoň dúfam,“ dodal. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies