Režiséra Spikea Leeho žalujú pre porušenie autorských práv

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 18:02 • 2 min
Režiséra Spikea Leeho žalujú pre porušenie autorských práv

USA - Amerického režiséra Spikea Leeho žaluje grafik Juan Luis Garcia za porušenie autorských práv. Podľa Garciu Lee použil pre propagáciu snímky Oldboy (2013) jeho plagáty, pričom za ne nezaplatil. V žalobe autor žiada odškodné v nešpecifikovanej výške a tiež časť zo zisku filmu.

slovakia

left justify in out

Ako sa píše v súdnom spise, Garcia ponúkol Leemu a jeho produkčnej spoločnosti prístup k plagátom, ako aj možnosť použiť ich na propagovanie snímky. V prípade použitia mal Lee Garciovi zaplatiť honorár. "Obžalovaní nikdy žalobcovi nezaplatili," uvádza spis. 

 

Garcia na porušenie práv pritom poukázal už v minulosti, keď v novembri minulého roka napísal 57-ročnému režisérovi otvorený list. Grafik v ňom uviedol, že pôvodne plagáty vytvoril pre reklamnú agentúru, ktorá ich použila aj napriek tomu, že od spolupráce nakoniec pre nízky honorár odstúpil. "Nikdy som o tomto mužovi nepočul," reagoval na list režisér Lee. 

 

Spike Lee debutoval ako režisér v roku 1977 krátkometrážnou snímkou Last Hustle in Brooklyn. Medzi jeho najznámejšie filmy patria Malcolm X (1992), He Got Game (1998), Krvavé leto v New Yorku (1999), 25. hodina (2002) alebo Spojenec (2006). Jeho zatiaľ posledným celovečerným filmom je dráma Red Hook Summer (2012). Okrem réžie sa občasne venuje aj herectvu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona