Režisér Zdeněk Troška uviedol v Bratislave Babovřesky 3 a pokrstil novú knihu

NETKY.SK • 14 Január 2015, 08:15 • 2 min
Režisér Zdeněk Troška uviedol v Bratislave Babovřesky 3 a pokrstil novú knihu

BRATISLAVA - Český režisér Zdeněk Troška predstavil v Bratislave záverečnú časť svojej filmovej trilógie Babovřesky.

slovakia

left justify in out

V rámci utorkovej (13. 1.) slávnostnej premiéry stihol soľou pokrstiť aj svoju novú kuchársku knihu Nebe v hubě 2 aneb Čertův švagr, ktorá je pokračovaním úspešného titulu Nebe v hubě aneb Chrocht, chrocht... Čitatelia a kulinárski nadšenci v nej nájdu viac ako 200 receptov spolu s úsmevnými príbehmi z nakrúcania a zo života rozprávané s typicky "troškovskou" ľahkosťou, nadhľadom a humorom.
      

"Mnohí ľudia mi poslali svoje obľúbené recepty. Nepátram, odkiaľ ich majú, hlavné je, či sú také chutné, aby urobili radosť aj vám. Viaceré z nich sa objavujú v rôznych obmenách, čo dokazuje, že fantázii sa medze nekladú ani v kuchyni," uvádza k svojej druhej kuchárskej a zároveň spomienkovej knihe autor, ktorý síce varí rád a nápadito, ale žiadny recept nevymyslel sám. Zaujímavé recepty len zbiera do svojho zošita s názvom Hrnček, var!, do ktorého si zapisuje, čo mu kde chutilo. "Hlavne nezabudnite variť bez obavy, že to pokazíte. Je predsa tisíc variácií na danú tému, len sa nebáť vytvárať vždy iný originál," vyzýva čitateľov Zdeněk Troška, ktorý do knižky zakomponoval aj príbehy z nakrúcania komédie Babovřesky a obľúbené recepty jej hrdiniek - babovřeskových klebetníc.
      

Režisér divácky vyhľadávaných rozprávok ako Princezna ze mlejna a úspešných trilógií Slunce, seno... a Kameňák ponúka recepty, ktoré sú predovšetkým ľahké, rýchle, lacné a chutné. Troška sa necháva inšpirovať i jedlami našich predkov, ktorí "vedeli variť z mála, a predsa chutne, s nápadom a zdravo". "Živým dôkazom toho sú obľúbené rodinné jedlá, ich recepty sa odovzdávajú z generácie na generáciu. Láska k vareniu a dobrému jedlu totiž nebola a nemôže byť ničím dokonalejším a modernejším prekonaná a nahradená," dodáva autor knižnej noviny Nebe v hubě 2, ktorá vyšla 12. januára v českom jazyku v slovenskom vydavateľstve NOXI. Ako uviedla pre TASR jeho riaditeľka Kristína Králová, Zdeněk Troška pristúpil k napísaniu knihy až po dlhšom presviedčaní napriek úspechu prvého dielu, ktorý sa dočkal niekoľkých dotlačí. "Veríme, že aj dvojka bude úspešná, a potom sa nám pána režiséra podarí presvedčiť aj na tretie pokračovanie pútavých príbehov a receptov."
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies