Režisér Tomáš Vorel zverejňuje svoje filmy na internete

NETKY.SK • 19 November 2015, 10:33 • 2 min
Režisér Tomáš Vorel zverejňuje svoje filmy na internete

PRAHA - Český režisér Tomáš Vorel zakročil proti nekvalitným nelegálnym verziám jeho filmov tak, že ich sám zverejňuje na svojom kanáli prostredníctvom služby YouTube. Snímka Gympl (2007), ktorú na internet pridal pred polrokom už zaznamenala vyše milión pozretí a podľa portálu iDNES.cz by mali nasledovať komédie Ulovit miliardáře (2009) a Vejška (2014).

slovakia

left justify in out

Gympl

 

 

"Zdá sa, že moje filmy zrejú ako víno. Na začiatku sú kyslé, horké, nechutné, možno pre niekoho smradľavé. Ale rokmi zrejú a získavajú na lahodnosti, plnosti a hĺbke. To bol osud Kouře, tiež Kamenného mostu a dnes sa zdá aj Miliardářa," povedal Vorel na margo komédie, ktorú aj napriek ostrej kritike videlo v kinách 120-tisíc divákov. V snímke o korupcii v Českej republike si zahrali Tomáš Matonoha, Jiří Mádl, Ester Janečková či Miroslav Etzler. Výrazný divácky úspech zaznamenal spomínaný príbeh o stredoškolákoch venujúcich sa grafiti, Gympl. Po premiére v roku 2007 ho videlo viac ako pol milióna divákov a stal sa legálne najsťahovanejším a zároveň aj najkradnutejším filmom českého internetu.

 

Ulovit miliardáře

 

 

Tomáš Vorel je režisér a herec z Prahy. Na prvých filmoch väčšinou spolupracoval s kolegami z pražského divadla Sklep, kde sa okrem hrania podieľal aj na tvorbe hier. Pôsobil v pantomimickej skupine Mimóza. Zaujal celovečerným poviedkovým filmom Pražská pětka (1988). Okrem spomínaného Gymplu, Ulovit miliardáře a Vejšky nakrútil tiež snímky Kouř (1990), Kamenný most (1996), Cesta z města (2000), Skřítek (2005) a Cesta do lesa (2012). Okrem účinkovania vo svojich filmoch hral napríklad v snímkach Amerika (1994), Perníková věž (2002), Mazaný Filip (2003) a i. Momentálne pripravuje do distribúcie zdigitalizovanú režisérsku verziu Kamenného mosta a nakrúca ďalšiu komédiu s názvom Instalatér z Tuchlovic, v ktorej sa predstavia napríklad Eva Holubová či Jakub Kohák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies