Režisér Ridley Scott oslavuje osemdesiatku; jeho diela vynikajú vizuálnou dokonalosťou

NETKY.SK • 29 November 2017, 12:19 • 2 min
Režisér Ridley Scott oslavuje osemdesiatku; jeho diela vynikajú vizuálnou dokonalosťou

SOUTH SHIELDS/BRATISLAVA – Britský režisér a producent Ridley Scott patrí k najrešpektovanejším filmovým režisérom súčasnosti. Vo štvrtok 30. novembra sa dožíva životného jubilea 80 rokov.

slovakia

left justify in out

Súčasťou filmografie tohto štvornásobného nominanta na Oscara sú kultové a oceňované filmy ako napríklad Votrelec, Blade Runner, Thelma & Louise, Gladiátor, Americký gangster či Pavučina lží.

 

Ridley Scott sa narodil 30. novembra 1937 v britskom South Shields ako syn armádneho dôstojníka. Rodina sa viackrát sťahovala, pobývali napríklad vo Walese či v Nemecku. Po skončení druhej svetovej vojny sa usadili na britskom severovýchode. Po gymnaziálnych štúdiách sa budúci režisér vzdelával na West Hartlepool College of Art, kde získal diplom v odbore dizajn. V štúdiu pokračoval na prestížnej Royal College of Art v Londýne, kde výrazne dopomohol k vybudovaniu filmového oddelenia.

 

Kariéru začal v roku 1963 v rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC. Pracoval tam ako scénograf na niekoľkých populárnych televíznych seriáloch. So svojou imaginárnou fantáziou a citom pre vizualizmus však v seriáloch nenachádzal dostatočnú sebarealizáciu, a tak presedlal na reklamy. V roku 1968 z BBC odišiel a spoločne s bratom Tonym založil produkčnú spoločnosť Ridley Scott Associates (RSA) zameriavajúcu sa na nakrúcanie reklám. RSA sa stala jednou z najúspešnejších komerčných spoločností v Európe, pripravila tisícky reklám, z ktorých mnohé pozbierali ocenenia.

 

Filmovým režijným debutom Ridleyho Scotta sa stala dráma z doby napoleonských vojen The Duellists (Súperi, 1977), za ktorú získal cenu v kategórii Najlepší filmový debut na festivale v Cannes (1977). Nasledoval legendárny sci-fi horor Alien (Votrelec, 1979) a nemenej úspešná futuristická snímka Blade Runner (1982), jeden z najvplyvnejších sci-fi filmov všetkých čias.

 

Z 90. rokov treba zo Scottovej tvorby spomenúť tri filmy. Prvým je road movie Thelma & Louise (Thelma a Louise, 1991), ktorá režisérovi vyniesla prvú nomináciu na Oscara (1992). Druhým je dobrodružná dráma 1492: Conquest of Paradise (1492: Dobytie raja, 1992) o slávnom moreplavcovi Krištofovi Kolumbovi. Druhú nomináciu na Cenu Akadémie (2001) získal Ridley Scott za réžiu veľkolepej historickej drámy Gladiator (Gladiátor, 2000), ktorá nakoniec pozbierala päť Oscarov vrátane toho za Najlepší film.

 

Režisérsky podpis uznávaného Ridleyho Scotta nesie tiež známy kriminálny triler Hannibal (2001) a vojnová dráma Black Hawk Down (Čierny jastrab zostrelený, 2001). Za druhý menovaný film bol po tretíkrát nominovaný na Oscara (2002). Štvrtú nomináciu na zlatú sošku mu v roku 2016 vynieslo dobrodružné sci-fi The Martian (Marťan, 2015). Predtým však Scott režíroval napríklad aj úspešné filmy Kingdom of Heaven (Kráľovstvo nebeské, 2005), A Good Year (Dobrý ročník, 2006), American Gangster (Americký gangster, 2007), Body of Lies (Pavučina lží, 2008) alebo Prometheus (2012).

 

Scott si v októbri 2016 prevzal ocenenie American Cinematheque Award. American Cinematheque je nezisková filmová organizácia, ktorá vznikla v roku 1981 s cieľom podporiť prezentáciu diel filmového umenia.

 

Herecká hviezda filmu Gladiátor Russell Crowe prezradil, že deň nakrúcania s Ridleym Scottom sa nezriedka vyrovná týždňu práce na filme s inými tvorcami, pretože tento režisér nehovorí iba jazykom filmu, ale je doma aj vo všetkých technických detailoch nakrúcania a dobre ovláda i prácu hercov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona