Režisér K. Vosátko má rád poviedky, dokazuje to Superženou

NETKY.SK • 24 November 2022, 9:24 • 2 min
Režisér K. Vosátko má rád poviedky, dokazuje to Superženou

BRATISLAVA - Nový slovenský film Superžena režiséra a scenáristu Karola Vosátka, vedúcej osobnosti divadla La Komika a režiséra televízneho seriálu Mafstory, má premiéru v stredu v Bratislave. Poviedkový film ponúka šesť pohľadov na ženy očami mužov - autorov. Medzi nimi je aj dramatik, režisér a zakladateľ divadla GUnaGU Viliam Klimáček a český dramatik a scenárista Petr Kolečko.

slovakia

left justify in out

Bratislavskú premiéru komédie s hviezdnym hereckým obsadením si nenechala ujsť Tatiana Dyková, ktorá si v nej vyskúšala úlohu pornoherečky spolu so slovenskou kolegyňou Zuzanou Kubovčíkovou Šebovou. "Poviedky mám veľmi rád, je to krátky útvar, kde sa čosi deje, až príde záverečná pointa či myšlienka, ktorá vám ukáže, že celé je to úplne inak, ako ste to vnímali doteraz. Toto bola pre mňa výzva," uviedol pre TASR Vosátko. So zadaním, "čo pre teba znamená superžena", oslovil viacerých scenáristov. "Schválne som nechcel nikoho ovplyvňovať, verím tomu, že kreatívni muži sú zrejme aj citliví a každý to bude brať po svojom," priblížil genézu celovečerného debutu, ktorý vznikal vyše desať rokov.

 

img

 

Kreatívne zadanie napísať filmovú poviedku o superžene, ako ju vidia autori vo svojej fantázii, napokon zvládlo šesť scenáristov. Vosátko dal ich scenárom podobu štýlového poviedkového filmu. Patrí do neho aj poviedka Petra Kolečka (seriál Okresní přebor, Most!, Vyšehrad), ktorý využil vlastnú skúsenosť z cestovania vlakom. "Stretol v ňom pána, ktorý mu hovoril o svojej dcére, vyfabuloval to do absolútnej dokonalosti, Superžena v tejto poviedke nepovie ani slovo," prezradil Vosátko. V komédii je tiež poviedka o žene zamilovanej do tunela. "Aj keď to vyzerá komiksovo-surreálne, bohužiaľ, aj to je súčasť reality, sú ľudia, ktorí trpia touto úchylkou. Na scenári Mira Šifru sa mi páčilo, že vytvoril superženu ženu, ktorá si ide za svojím cieľom napriek tomu, že okolie ju nechápe, má v sebe svoju lásku, prišlo mi to až dojemné," naznačil režisér. Mužský pohľad na ženský svet je v jeho filme pestrý, publikum sa môže tešiť na prekvapivé zápletky a vyznenia. Stretne sa so ženami v situáciách, ktoré na prvý pohľad nemajú nič spoločné s predstavou ženy v superlatívoch. O to viac sú jednotlivé poviedky prekvapivejšie. Zodpovedia aj na otázky, ako sa môže žena vyrovnať so žiadostivosťou, či ako znáša neveru. V ďalších úlohách účinkujú Diana Mórová, Zuzana Porubjaková, Mirka Gális Partlová, Renáta Ryníková. Mužskými náprotivkami sú Marko Igonda, Lukáš Latinák, Miroslav Krobot, Jaroslav Plesl. Superžena príde do kín 1. decembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona