Režisér James Cameron sa vrátil zo dna Mariánskej priekopy

NETKY.SK • 26 Marec 2012, 06:57 • 2 min
Režisér James Cameron sa vrátil zo dna Mariánskej priekopy

Režisér James Cameron sa vrátil zo dna Mariánskej priekopy

slovakia

left justify in out

img

Americký režisér James Cameron, tvorca kasových trhákov Titanic a Avatar, sa  dnes vrátil v malej ponorke zo dna priehlbiny Challenger v Mariánskej priekope, ktorá je najhlbším miestom na zemeguli. Potvrdili to členovia expedície Deepsea Challenger, ktorú podporuje National Geographic Society, informovala stránka news.nationalgeographic.com.
      Ponorka dosiahla o 07.52 h miestneho času (00.52 h SELČ) dno v hĺbke 35.756 stôp (10.898 metrov). Po dosadnutí cestovateľ a filmár prostredníctvom siete Twitter oznámil: "Všetky systémy OK". Neskôr napísal: "Práve som dorazil na najhlbšie miesto v oceáne. Pri dosiahnutí dna som sa nikdy necítil tak dobre. Už sa nemôžem dočkať, aby som sa s vami podelil o to, čo som videl."
      Cameron je len tretím človekom, ktorý sa dostal na dno Mariánskej priekopy ležiacej v Tichom oceáne juhozápadne od ostrova Guam a zároveň jediným, ktorému sa to podarilo sólo. Pred ním to v batyskafe Trieste dokázali 23. januára 1960 Francúz Jacques Piccard a plukovník amerického námorníctva Don Walsh. Po nich do hlbín zavítali len výskumné roboty.
      Aj Cameron sa musel uspokojiť so stiesnenými pomermi vo svojej ponorke, prezývanej "vertikálne torpédo" a pripomínajúcej vesmírnu kapsulu Apollo - kokpit je široký len 109 centimetrov. Počas šiestich hodín skúmal podmorskú krajinu, prebádanú menej ako povrch Mesiaca. Zbieral údaje, vzorky a robil 3D snímky a videá, čo bolo v roku 1960 nemysliteľné. Prieskumníci sa vtedy museli vrátiť po 20 minútach, pretože batyskafom rozvírili bahno a takmer nič nevideli.
      Cameronova ponorka je vybavená rôznymi prístrojmi, napríklad na zbieranie usadenín a drobných morských tvorov či meranie teploty a slanosti, ako aj robotickým ramenom.
      "Pracovali sme veľmi intenzívne celé mesiace a roky na hľadaní spôsobu, ako sa dostať do tohto bodu," povedal Doug Bartlett, morský biológ a vedúci vedecký pracovník projektu Deepsea Challenger, pre National Geographic News.
      Očakáva sa, že Cameron oznámi svoje prvé dojmy ešte dnes. Po analýze majú byť úplné výsledky výpravy zverejnené v časopise National Geographic.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona