Režim tureckého prezidenta sa vysporiadal s ďalšími účastníkmi prevratu z roku 2016. Súd uložil doživotný trest 32 obvineným osobám

NETKY.SK • 8 Apríl 2021, 07:01 • 2 min
Režim tureckého prezidenta sa vysporiadal s ďalšími účastníkmi prevratu z roku 2016. Súd uložil doživotný trest 32 obvineným osobám

ANKARA - Turecký súd v stredu uložil doživotné tresty desiatkam ľudí vrátane bývalých vojakov pre zapojenie do pokusu o neúspešný štátny prevrat proti vláde prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v roku 2016.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tamojšia agentúra Anadolu. Dovedna 497 obžalovaných od roku 2017 súdili pre pokus o prevzatie kontroly nad vojenským veliteľstvom v Ankare, obsadenie sídla štátnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti TRT a donútenie vysielateľa k tomu, aby prečítal vyhlásenie v mene pučistov.


Súd v Ankare uložil doživotie 32 obžalovaným, vrátane šiestich, ktorí dostali doživotné tresty bez možnosti podmienečného prepustenia. Jednu osobu odsúdili na 61 rokov väzenia, zatiaľ čo 106 obžalovaných dostalo tresty od šesť do 16 rokov. Ostatní obžalovaní boli buď oslobodení, alebo neboli odsúdení.

 

Prečítajte si tiež: V Turecku v súvislosti s vojenským prevratom odsúdili na doživotie 72 ľudí

Ankara obviňuje z organizácie prevratu duchovného Fethullaha Gülena, žijúceho v exile v USA. Jeho hnutiu tiež pripisuje infiltráciu jeho podporovateľov do štátnych úradov v snahe získať kontrolu. Gülen však obvinenia popiera.

Pri pokuse o prevrat z 15. júla 2016 zomrelo zhruba 250 ľudí a viac ako dve tisícky utrpeli zranenia. Okolo 77-tisíc osôb v súvislosti s ním zatkli a asi 130-tisíc ďalších vrátane vysokopostavených ľudí z oblasti armády či súdnictva prišlo o prácu.

Mohlo by vás zaujímať: Turecko vypísalo odmenu na ôsmich vojakov, ktorí po zmarenom puči ušli do Grécka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies