Režim cestných poplatkov nesmie diskriminovať zahraničných vodičov

NETKY.SK • 14 Máj 2012, 11:20 • 2 min
Režim cestných poplatkov nesmie diskriminovať zahraničných vodičov

Režim cestných poplatkov nesmie diskriminovať zahraničných vodičov - Doprava  Európska komisia (EK) dnes vydala usmernenia týkajúce sa toho, že na základe právnych predpisov EÚ režimy cestných poplatkov nesmú diskriminovať zahraničných vodičov. Ich účelom

slovakia

left justify in out

img

 Európska komisia (EK) dnes vydala usmernenia týkajúce sa toho, že na základe právnych predpisov EÚ režimy cestných poplatkov nesmú diskriminovať zahraničných vodičov. Ich účelom je pomôcť členským štátom, ktoré zvažujú možnosť zavedenia nových režimov cestných poplatkov za osobné autá.

„Nediskriminácia je podľa právnych predpisov EÚ základným právom. Pre občana Francúzska alebo Spojeného kráľovstva musí byť jazda v Slovinsku alebo Belgicku rovnako jednoduchá ako v prípade rezidenta. Režimy cestných poplatkov musia byť transparentné a spravodlivé voči všetkým,“ uviedol dnes podpredseda EK zodpovedný za oblasť dopravy Siim Kallas.

V súčasnosti sedem členských štátov EÚ – Bulharsko, Česká republika, Maďarsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko – zaviedlo pre osobné autá režimy cestných poplatkov vo forme diaľničných známok vydávaných na určité obdobia. Belgicko momentálne pracuje na zavedení takéhoto režimu. Holandsko a Dánsko diskutovali o zavedení systémov cestných poplatkov, a to aj na osobné autá.

V smernici EÚ, takzvanej Eurovignette, je uvedený transparentný zoznam nákladov, ktoré možno účtovať ťažkým nákladným vozidlám. Napríklad náklady na infraštruktúru a vonkajšie vplyvy, akými sú znečistenie ovzdušia a hluk. Pre osobné autá takéto pravidlá neexistujú. Platia však základné ustanovenia Zmluvy o fungovaní EÚ, ktorými sa zakazuje diskriminácia na základe štátnej príslušnosti.

V uplynulých rokoch boli režimy cestných poplatkov za osobné autá dôvodom mnohých sťažností podaných EK a niektoré z nich nerešpektovali pravidlá EÚ.

Rakúsko muselo v roku 1996 zmeniť svoje plány týkajúce sa systému diaľničných známok po vyjadrení Európskej komisie, že možnosť zakúpiť si známku iba na celý rok by bola nespravodlivá voči zahraničným motoristom. Komisia začala v roku 2008 konanie proti Slovinsku vo veci porušovania právnych predpisov z dôvodu poskytovania iba polročnej známky. Slovinské orgány potom zaviedli týždenné diaľničné známky.

Komisia chce prostredníctvom usmernení pomôcť členským štátom objasniť, čo predstavuje nediskriminačný systém cestných poplatkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies