Rezignovaná premiérka Bratušeková založí novú stranu

NETKY.SK • 30 Máj 2014, 14:19 • 2 min
Rezignovaná premiérka Bratušeková založí novú stranu

ĽUBĽANA - Premiérka Alenka Bratušeková, ktorá začiatkom mája formálne rezignovala na svoj post, v sobotu oznámi vznik novej liberálnej strany. Stane sa tak na ustanovujúcom prvom sneme v Ľubľane.

slovakia

left justify in out

Podľa informácii tamojších médií sa hnutie bude volať Aliancia Alenky Bratušekovej a strana sa zapojí do predčasných parlamentných volieb plánovaných na júl. Tie vyvolala samotná premiérka, ktorá odstúpila z postu po aprílovej prehre v straníckych voľbách. Následne vládnu stranu Pozitívne Slovinsko opustila spolu s ďalšími členmi a poslancami nesúhlasiacimi s voľbou Zorana Jankoviča za staronového predsedu hnutia. Bratušeková tvrdí, že jej strana bude zástancom sociálneho a liberálneho Slovinska. Objavili sa však aj špekulácie, že premiérka má záujem o slovinský post v Európskej komisii.


Bratušeková odstúpila po strate vedenia vo vlastnej strane Pozitívne Slovinsko, ktorej členovia na straníckom sneme zvolili za lídra Jankoviča, zakladateľa hnutia. Pád vlády avizovala premiérka už tesne po hlasovaní. Problémom okrem straty podpory vlastnej strany je najmä osoba Jankoviča, starostu Ľubľany, ktorý čelí podozreniam z korupcie a koaličné strany s ním odmietli spolupracovať. 

 

Slovinsko sa podobne ako ďalšie členské krajiny eurozóny nachádza v ekonomickej kríze a bojuje s vysokou zadlženosťou. Bratušekovej vláde sa však po minuloročnom nástupe k moci podarilo stabilizovať rozpočet a vyhnúť sa tak zahraničnej finančnej pomoci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona