Rezignácia Varoufakisa potvrdzuje, že nevie dodržať sľuby

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 12:09 • 2 min
Rezignácia Varoufakisa potvrdzuje, že nevie dodržať sľuby

BRATISLAVA - Grécky minister financií Janis Varoufakis svojím odstúpením potvrdil, že nedokáže dodržať svoje sľuby Grékom.

slovakia

left justify in out

Konštatuje to slovenské ministerstvo financií v reakcii na správu o Varoufakisovej rezignácii. "Rezignáciu gréckeho ministra financií vnímame aj ako potvrdenie toho, že nemôže dodržať to, čo včera sľúbil. To znamená, že dnes nevie otvoriť banky a zabezpečiť dohodu s veriteľmi do 24 hodín," uvádza sa v stanovisku ministerstva.


Rezort financií zároveň zopakoval vyjadrenia ministra Petra Kažimíra, podľa ktorého s výsledkom referenda prichádza možný krízový scenár postupného odchodu Grécka z eurozóny. "Rešpektujeme rozhodnutie ľudí v Grécku. Odmietnutie reforiem ale nemôže znamenať jednoduchší prístup k ďalším peniazom," píše ministerstvo.


Varoufakis svoju rezignáciu oznámil v pondelok. Vo svojom stanovisku uviedol, že si "je vedomý", že niektorí predstavitelia eurozóny ho považujú za nevítaného na stretnutiach ministrov financií eurozóny (Eurogroup). Grécky premiér Alexis Tsipras podľa Varoufakisa "usúdil, že jeho odstúpenie by mohlo byť nápomocné na ceste k dohode". "To je dôvod, pre ktorý odstupujem," povedal Varoufakis.


Varoufakis svoju rezignáciu oznámil deň po referende v Grécku, v ktorom občania odmietli dohodu s veriteľmi. Pri referende o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo v nedeľu v Grécku proti, teda "nie", 61,31 zúčastnených voličov. Hlasy "áno" odovzdalo 38,69 percenta zúčastnených. Vyplýva to z údajov, ktoré po sčítaní všetkých hlasovacích lístkov v noci na pondelok zverejnilo grécke ministerstvo vnútra.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies