Rezešová sa postaví pred súd v apríli: Ešte pred prázdninami vynesú konečný verdikt!

NETKY.SK • 10 Marec 2014, 11:53 • 2 min
Rezešová sa postaví pred súd v apríli: Ešte pred prázdninami vynesú konečný verdikt!

BUDAPEŠŤ - Slovenka Eva Varholíková-Rezešová, ktorú vlani v novembri odsúdil súd v Maďarsku na prvom stupni na šesť rokov väzenia za spôsobenie tragickej nehody na diaľnici M3, sa postaví pred odvolací súd zrejme v apríli, napísal dnes denník Magyar Nemzet.

slovakia

left justify in out

Obhajca Péter Novák v tejto súvislosti denníku uviedol, že právoplatný rozsudok by mohol byť vynesený ešte pred letnými prázdninami.
      

Podľa jeho slov cieľom obhajoby je oslobodenie Slovenky od obžaloby. Eva Varholíková-Rezešová síce porušila pravidlá cestnej premávky, čo však podľa postoja obhajoby nemožno bez pochybností spájať s vývojom nehody s následkom smrti štyroch ľudí, dodal Novák.
      

Magyar Nemzet poznamenáva, že postoj obhajoby je podľa viacerých právnikov opodstatnený. Tí sa domnievajú, že senát Okresného súdu v Gödöllő vedený predsedníčkou Ágnes Fülöpovou pochybil, keď verdikt postavil na neistých údajoch expertíz.
      

Obhajoba sa podľa právnikov bude môcť v rámci pojednávania na druhom stupni odvolávať na dávnejšie rozhodnutia najvyššieho súdu. Podľa nich totiž pri posudzovaní dopravných trestných činov samotné porušenie predpisov pravidiel cestnej premávky zo strany obvineného nezakladá dôvod na jeho odsúdenie. Predpokladom odsúdenia je vyjasnenie okolností nehody, pri ktorých nevzniknú žiadne pochybnosti.
      

Eva Varholíková-Rezešová, ktorá jazdila pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Zahynuli v ňom traja ľudia; ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.
      

Slovenku Okresný súd v Gödöllő odsúdil 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.
      

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Proti verdiktu sa odvolali prokurátor i obhajca, rozsudok nenadobudol právoplatnosť. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli do väzenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona