Rezbárske sympózium predstaví na námestí Čaro rozprávky v dreve zakliate

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:03 • 2 min
Rezbárske sympózium predstaví na námestí Čaro rozprávky v dreve zakliate

Rezbárske sympózium predstaví na námestí Čaro rozprávky v dreve zakliate

slovakia

left justify in out

Osem umelcov začalo dnes na Mariánskom námestí v Žiline tvoriť drevené plastiky v rámci medzinárodného rezbárskeho sympózia pod názvom Čaro rozprávky v dreve zakliate.
Sympózium podľa primátora Žiliny Ivana Harmana prinesie tradičné remeslá a ľudových remeselníkov priamo na námestie, čím sa zatraktívni verejný priestor pre turistov, ale aj Žilinčanov. „Je to akcia, ktorá má tradične veľký úspech, rezbári priamo na námestí vyrábajú umelecké predmety,“ uviedol Harman.
Rezbár Tomáš Cidlík z Frýdku-Místku čerpal námet na Koukača listového z knihy Lexikón ohrozených druhov strašidiel Vítězslavy Klimtovej. „Je to strašidlo žijúce v dutinách stromov, ktoré pozoruje ľudí. Keď ide človek po lese a uvidí prenikavé oči, často sa zľakne a utečie. Koukač je neškodný, živý sa drevom a je zalezený v strome,“ povedal Cidlík.
Populárnu rozprávkovú dvojicu Maťka a Kubka sa rozhodol vytvoriť Jozef Rakovan zo Štiavnika. „Budú opretí o seba, taká slovenská pohodička na salaši. Jeden najedený, druhý hladný a obidvaja leniví. Pre mňa drevo je celý život. Všetko to, čo mám, čo som nadobudol. Drevo mi dáva radosť zo života, všetko to, čo patrí k tomu naj v živote,“ skonštatoval Rakovan.
Drevené plastiky vytvorené na treťom ročníku rezbárskeho sympózia budú po výstave na radnici umiestnené v areáloch troch škôl, ktoré zvíťazia v hlasovaní o najkrajšieho panáka PETKA vytvoreného z PET fliaš. „Do súťaže sa zapojilo 12 materských a základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina. Sochy z PET fliaš sú vystavené v priestoroch mestského úradu. Návštevníci môžu hlasovať a víťazné školy dostanú sochy z rezbárskeho sympózia,“ dodal hovorca mesta Žilina Martin Barčík.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies