Rezbári sa na medzinárodnom plenéri popasujú s témou smrteľných hriechov

NETKY.SK • 9 August 2017, 06:00 • 2 min
Rezbári sa na medzinárodnom plenéri popasujú s témou smrteľných hriechov

BABÍN - Sedem smrteľných hriechov bude témou 13. medzinárodného rezbárskeho plenéra Návraty k Siváňovcom, ktorý sa uskutoční v oravskej obci Babín od 16. do 20. augusta.

slovakia

left justify in out

Zúčastní sa na ňom sedem ľudových umelcov zo Slovenska, Poľska a Českej republiky. "Náročnú tému smrteľných hriechov sme zvolili zámerne. Sú pilierom aj našej kultúry a ich vizuálne stvárnenie bude hodnotným doplnením zbierok Galérie ľudového rezbárstva v Babíne, v ktorej je už v súčasnosti inštalovaných viac ako 80 nadrozmerných drevených plastík," informoval Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne.

 

Doplnil, že po sakrálnych témach a tradičných výjavoch dedinského života obohatia galériu témy reflektujúce základné etické princípy kresťanstva. "Unikátnu zbierku budeme vďaka podpore Európskeho fondu regionálneho rozvoja bohato prezentovať v roku 2018," skonštatoval Žabenský.

 

"Oravská obec Babín je na Slovensku i mimo neho známa rezbárskou tradíciou. Tradíciu tradičnej insitnej drevorezby prezentovanú najmä rodom Siváňovcov úspešne oživujeme organizovaním plenérov už druhé desaťročie. V rámci tvorivého stretnutia si pripomenú Siváňovcov aj rezbári. Návštevou siváňovskej drevenice s expozíciou plastík, pri hroboch obidvoch rezbárov a tvorbou vychádzajúcou z tradície," dodal riaditeľ OKS.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona