Reyes prvým hráčom so 4 triumfami v Pohári UEFA, resp. EL

NETKY.SK • 28 Máj 2015, 11:53 • 2 min
Reyes prvým hráčom so 4 triumfami v Pohári UEFA, resp. EL

BRATISLAVA - Zaujímavosti a fakty po finálovom stretnutí futbalovej Európskej ligy 2014/2015 Dnipro Dnipropetrovsk (Ukr.) - FC Sevilla (Šp.) 2:3 (2:2), ktoré sa uskutočnilo v stredu 27. mája od 20.45 h na Národnom štadióne v poľskej metropole Varšava (zdroj: www.UEFA.com):

slovakia

left justify in out

* Víťaz finálového duelu FC Sevilla si zabezpečil účasť v Lige majstrov 2015/2016.

* Stredajší sevillský úspech znamená, že Španielsko bude mať v Lige majstrov 2015/2016 až piatich zástupcov, z toho štyria začnú svoju púť v skupinovej fáze.

* Vo Varšave došlo k deviatemu prvenstvu španielskeho družstva v Pohári UEFA, resp. Európskej lige, čím sa spomenutá krajina vyrovnala Taliansku.

* Sevillský José Antonio Reyes je vôbec prvým futbalistom so štyrmi celkovými víťazstvami v Pohári UEFA, resp. Európskej lige.

* Reyesovho spoluhráča Évera Banegu vyhlásili za najlepšieho hráča finálového zápasu.

* Dnipropetrovsk sa so Sevillou stretol po prvý raz v pohárovom stretnutí.

* FC Sevilla je so štyrmi prvenstvami najúspešnejším klubom v počte celkových triumfov v Pohári UEFA, resp. Európskej lige, predtým získal trofeje v rokoch 2006, 2007 a 2014.

* Španielsky tím osamel na čele klasifikácie podľa počtu trofejí v tejto klubovej súťaži, trio Inter Miláno, Juventus Turín a FC Liverpool triumfovalo zatiaľ trikrát.

* Dnipropetrovsk sa premiérovo prebojoval do finále niektorej z európskych klubových súťaží.

* Dnipro sa nestalo tretím ukrajinským klubom s trofejou v niektorej z kontinentálnych klubových súťaží. Dynamo Kyjev triumfovalo v dnes už neexistujúcom Pohári víťazov pohárov (PVP) v rokoch 1975 a 1986, Šachtar Doneck dominoval v Pohári UEFA v roku 2009.

* Hráči FC Sevilla nastúpili na 139 stretnutí pod záštitou Európskej futbalovej únie (UEFA), ukrajinský finálový súper Andalúzanov odohral 115 zápasov.

* V doterajších 47 vzájomných španielsko-ukrajinských konfrontáciách v rámci klubových súťaží UEFA majú lepšiu bilanciu tímy z Pyrenejského polostrova, ktorí zvíťazili 25-krát. Ukrajinské mužstvá sa tešili iba deväťkrát, nerozhodne sa skončilo 13 súbojov.

* Kluby zo Španielska a Ukrajiny nastúpili proti sebe vo finále niektorej zo súťaži UEFA druhýkrát: predtým Dynamo Kyjev zdolalo Atlético Madrid presvedčivo 3:0 v rozhodujúcom súboji Pohára víťazov pohárov 1986 na štadióne vo francúzskom Lyone.

* Tím Dnipro Dnipropetrovsk nastúpil proti niektorému zo španielskych klubov v rámci európskych pohárových súťaží predtým len raz a tiež neuspel: v skupinovej fáze Pohára UEFA 2004/2005 podľahol Realu Zaragoza 1:2.

* Naďalej platí, že žiadny španielsky klub, ktorý postúpil do finále európskeho pohára číslo dva proti tímu z inej krajiny, ešte v rozhodujúcom meraní síl o trofej neprehral.

* Dovedna hráči z 13 krajín figurovali v kádroch stredajších finalistov, najväčšie zastúpenie mali Ukrajina (18) a Španielsko (17).

* Jedinou krajinou, ktorá mala zastúpenie v oboch táboroch, je Portugalsko. V Seville pôsobia traja hráči z tejto krajiny, v Dnipropetrovsku jeden - stredopoliar Bruno Gama.

* Stredopoliar FC Sevilla Grzegorz Krychowiak sa stal prvým Poliakom, ktorý vyhral európsku klubovú súťaž na domácej pôde. Zároveň bol štvrtým poľským futbalistom vo finále európskeho pohára číslo dva.

* Na trávniku vo Varšave sa predstavil v drese Sevilly aj ďalší "domáci" hráč - obranca Timothée Kolodziejczak je síce rodák z francúzskeho Avionu, ale s poľskými koreňmi.

* Stredopoliar Dnipra Jaba Kankava sa stal prvým gruzínskym futbalistom, ktorý nastúpil vo finále Pohára UEFA, resp. Európskej ligy.

* Kamerunský záložník Stéphane Mbia zo Sevilly si zopakoval triumf z uplynulej sezóny, keď sa stal prvým víťazom európskeho pohára číslo dva pochádzajúcim zo spomenutej africkej krajiny.

* Kolumbijský útočník v drese FC Sevilla Carlos Bacca dosiaľ nastúpil v 38 stretnutiach v rámci Pohára UEFA, resp. EL, čo je najviac zo všetkých futbalistov tejto juhoamerickej krajiny. Bacca sa zároveň stal tretím Kolumbijčanom s dvoma celkovými prvenstvami v tejto klubovej súťaži, pred ním to dokázali len dvaja jeho krajania: Faustino Asprilla (FC Parma 1995 a 1998) a Radamel Falcao (FC Porto 2011, Atlético Madrid 2012).

* Spomenutý Bacca je jediným hráčom FC Sevilla, ktorý nastúpil vo všetkých 15 zápasoch španielskeho klubu v tohtosezónnej edícii.

* Vo farbách Dnipra brankár Denis Bojko a brazílsky obranca Douglas odohrali kompletných 1380 minút od začiatku účinkovania ukrajinského mužstva v skupinovej fáze.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies