Réway: Reprezentácia je pre mňa viac ako Stanley Cup

NETKY.SK • 19 November 2014, 17:13 • 2 min
Réway: Reprezentácia je pre mňa viac ako Stanley Cup

PRAHA - Jeden z najväčších talentov súčasného slovenského hokeja Martin Réway má za sebou úvodnú časť prvej sezóny medzi "dospelými". Devätnásťročný krídelník Sparty Praha je s účinkovaním svojho klubu v základnej časti českej extraligy zatiaľ spokojný, z individuálneho hľadiska však očakáva viac.

slovakia

left justify in out

"Nachádzame sa v hornej časti tabuľky, takže z tohto pohľadu tam spokojnosť je. Mrzí ma však, že nevieme zo seba dostať všetko, na čo máme. Čo sa týka mňa, spokojný príliš nie som, pretože v kľúčových situáciách na ľade chýbam. Tým pádom som trocha sklamaný, no na druhej strane boli len dva zápasy, v ktorých som nastúpil vo štvrtej lajne. Inak hrávam v prvých dvoch formáciách, čo je v 19 rokoch slušný úspech," uviedol v rozhovore pre internetový portál ohokeji.com Réway, ktorý v 15 stretnutiach v najvyššej českej súťaži nazbieral 13 bodov (2+11).
     

V tíme si najviac rozumie s krajanmi Lukášom Cingelom, Marekom Ďalogom, Jurajom Mikušom či Rastislavom Staňom. Svoj letný príchod do Sparty neľutuje: "Mal som vtedy len dve možnosti. Okrem Sparty bola v hre ešte juniorka v Kanade. Mal som možnosť byť vymenený do tímu Quebec Remparts, avšak to nepripadalo do úvahy. Ak som sa mal vrátiť do kanadskej juniorky, tak som chcel hrávať jedine za Gatineau, pretože mi klub i chalani, ktorí v ňom hrajú, prirástli k srdcu. Do KHL alebo švédskej ligy som ísť nemohol, nakoľko mám platnú zmluvu so Spartou. Mojím cieľom je byť v reprezentácii a prebojovať sa na svetový šampionát, takže upísanie sa Sparte bolo jasnou voľbou." V posledných dňoch sa začalo šuškať o jeho príchode do Slovana Bratislava, nateraz však Réway o žiadnom prestupe neuvažuje. "Na každom pošuškávaní je niečo pravdy. Momentálne však nemám dôvod odchádzať. Väčšinu zápasov hrám v prvých dvoch lajnách. Síce ma mrzí, že v niektorých momentoch ma tréner nechá aj päť minút vypojeného z hry, do ktorej sa potom ťažko späť dostáva a človek sa aj bojí, aby neurobil nejakú chybu, no po iných možnostiach sa začnem obzerať až potom, ak by sa táto situácia stupňovala."
     

Niekoľko zápasov v tejto sezóne vynechal Réway pre chorobu, ktorá sa ho držala celý mesiac. Aj preto, že návrat na ľad uponáhľal a choroba sa mi ešte v horšej forme vrátila. Z tohto dôvodu chýbal aj na prvej prípravnej akcii slovenskej reprezentácie do 20 rokov. Tréner "dvadsiatky" Ernest Bokroš očakáva, že Réway bude lídrom tímu na juniorských MS, ktoré sa na prelome rokov uskutočnia v Toronte a Montreale. "V tíme nemáme žiadne super hviezdy a veľké individuality. Ak však vytvoríme dobrý tím a výbornú partiu, môžeme byť nebezpečným tímom," vyslovil sa smerom k juniorskému šampionátu. "Základným cieľom ostáva záchrana. Každé víťazstvo naviac bude plus. Dôležité bude hrať disciplinovane. Každý hráč musí byť ochotný obetovať sa pre tím. Kto tak robiť nebude, v reprezentácii nemá, čo hľadať," vyhlásil Réway, ktorý reprezentoval Slovensko už na dvoch MS hráčov do 20 rokov. Na tých posledných patril k najlepším hráčom na turnaji, v piatich zápasoch zaznamenal desať bodov (4+6).
     

Rodák z Prahy, ktorý hokejovo vyrastal v miestnej Slavii, si už stihol odkrútiť aj debut v reprezentačnom A-tíme. V máji štartoval na MS v Minsku, kde si v siedmich zápasoch pripísal tri asistencie. Na budúci rok sa konajú majstrovstvá sveta v Ostrave a Prahe a tým pádom bude mať Réway ešte väčšiu motiváciu dostať sa do záverečnej nominácie na šampionát. "Už som viackrát spomenul, že presne toto je sen, ktorý mám. Keby ma postavili pred rozhodnutie vybrať si medzi NHL a majstrovstvami sveta, vyberiem si majstrovstvá. Nič nie je viac ako reprezentácia. Všetci chcú vyhrať Stanley Cup, ja budem radšej, ak sa mi podarí byť úspešný v národných farbách," dodal Réway pre ohokeji.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona