Revolučný krok pre ľudstvo: Na Islande dostanú ženy za rovnakú prácu rovnaký plat

NETKY.SK • 4 Január 2018, 11:32 • 2 min
Revolučný krok pre ľudstvo: Na Islande dostanú ženy za rovnakú prácu rovnaký plat

REJKJAVIK – Na Islande platí od tohto roka nový zákon, ktorý zakazuje mužskému pohlaviu zarábať na tej istej pracovnej pozícii viac ako nežné pohlavie. K prijatiu tohto revolučného zákona prispela aj výrazná účasť žien v parlamente, kde takmer polovicu tvoria poslankyne.

slovakia

left justify in out

Tento zákon sa týka rovnako verejného ako aj súkromného sektora. Všetky úrady a podniky s viac ako 25 zamestnancami budú musieť získať potvrdenie od vlády o rovnakých platových podmienkach, v opačnom prípade budú čeliť masívnym pokutám. Informoval o tom web International Business Times.

 

Podobné nariadenie platí už vo Švajčiarsku či v americkom štáte Minnesota. Island sa však zaradil medzi prvú krajinu na svete, kde je možné porušenie zákona aj vymáhať. „Právo rovnosti je ľudské právo. Musíme zaistiť, aby muži a ženy mali v práci rovnaké príležitosti. Je našou povinnosťou to zaistiť,“ uviedol islandský minister pre rovnosť a sociálne veci Thorsteinn Viglundsson.

 

K zrovnaniu platových podmienok medzi ženami a mužmi by na ostrove malo dôjsť v priebehu pár rokov, najneskôr však do roku 2022. Island podľa štatistík patrí medzi svetovú špičku čo sa týka rovnosti pohlavia v zamestnaní a aj celkovo vo verejných sférach. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies