Revolučná technológia DNA, ktorá pomáha riešiť desiatky rokov staré vraždy!

NETKY.SK • 27 Október 2021, 08:19 • 2 min
Revolučná technológia DNA, ktorá pomáha riešiť desiatky rokov staré vraždy!

Generálny riaditeľ laboratória Othram v Texase, Mittelman, ktoré vykonáva prelomovú prácu v oblasti vedy o DNA, má dobrú správu. Technológia, ktorú používajú, by jedného dňa mohla úplne vymazať sériovú kriminalitu. Pomohli vyriešiť napríklad prípady už od roku 1881 a dokonca identifikovali jednu z obetí najplodnejšieho amerického sériového vraha Samuela Littlea. Je to naozaj prelomový objav!

slovakia

left justify in out

img

 

So správnym financovaním a výrazným zvýšením počtu operácií by spoločnosť Othram mohla urobiť zo sériového zabíjania minulosť a zároveň pomôcť tisíckam rodín zistiť, čo sa stalo s ich blízkymi, a vyriešiť desiatky rokov staré studené prípady.

 

Možno vás zaujme: Otca svojich detí upiekla v piecke na chlieb! Irena Čubírková, koketná ježibaba z Bolerázu

 

img

Na snímke: David Mittelman a jeden člen jeho tímu.

 

Ak si chcete prečítať o niektorých prípadoch, ktoré už Othram pomohla vyriešiť, môžete preskočiť na koniec, ale najprv by ste sa mali pozrieť na to, ako to v skutočnosti funguje a prečo Mittelman verí, že to môže pomôcť ukončiť sériovú trestnú činnosti.

 

V súčasnosti majú USA systém, ktorý sleduje iba 20 markerov v DNA. Systém riadený FBI im potom umožňuje skontrolovať, či sa v ich databáze nenachádza niekto, kto sa zhoduje s tým, čo bolo objavené na mieste činu. To však vyžaduje, aby bola osoba v prvom rade v databáze. 

 

Mittelman vysvetlil, že veľa nezvestných obetí nie je v databáze, a preto je nepravdepodobné, že by sa našli. Reálna úspešnosť používania systému CODIS FBI je len jedno percento. Tvrdí tiež, že súpravy DNA používané na identifikáciu osôb zapojených do sexuálnych zločinov, sú úspešné iba v 15 percentách prípadov.

 

Súčasné systémy boli navrhnuté tak, aby chytili zločincov, nie identifikovali telá. Okrem toho, systém pochádza z 90. rokov 20. storočia, takže je nepravdepodobné, že by sa prostredníctvom neho vyriešilo veľa prípadov z doby predtým.

 

Prečítajte si: Najbrutálnejšia beštia! Štefan Svitek, posledný popravený na Slovensku

 

Teraz je však Othram schopná odobrať malé časti DNA -  stopové množstvá - a vytvoriť profily nielen s 20, ale s desiatkami tisíc až stovkami tisíc markerov. Znamená to, že sa môžu začať zaoberať prípadmi, ktoré by inak zostali navždy nevyriešené. Môžu nájsť príbuzných, dokonca aj vzdialených, ktorí by im mohli pomôcť.

 

img

 

Ako uvádza Mittelman: "Je veľmi ťažké hľadať spravodlivosť pre človeka, keď neviete, kto to je. Vedieť, kto niekto je, je veľká časť boja o pochopenie okolností niečej smrti."

 

Používanie tejto technológie im už pomohlo identifikovať obete sériových vrahov spred 44 rokov.

 

Mittelmana zaujíma budúcnosť

"Budúcnosť, ktorú vidím, je, že nebudete mať tieto veľké nevyriešené prípady. Ľudia už nebudú páchať sériové zločiny, pretože ak spáchajú zločin a nebudú sa dať identifikovať, identifikujeme ich. Pomocou Othramovej metódy,“ povedal.

 

"Myslím si, že to je dobrým znamením na predchádzanie budúcej trestnej činnosti. Stane sa rutinnou súčasťou súboru nástrojov, ako analýza odtlačkov prstov, forenzná rekonštrukcia tváre, tradičné forenzné testovanie DNA – Othram je len ďalší nástroj. Vezmi si nástroje, ktoré potrebuješ na vyriešenie prípadu, a ak ten nefunguje, vyskúšaš iný."

 

img

 

"Ak sa zajtra rozhodnete ísť spáchať trestný čin, pravdepodobne nie ste vo vládnej databáze, takže môžete spáchať trestný čin a vaše miesto činu bude vložené do databázy. Budete v databáze, ale nebudú vedieť, kto ste. Potom môžete spáchať ďalší trestný čin a budete v databáze dvakrát, potom tretí trestný čin. Otázka znie, koľkokrát by sa mal neznámy útočník objaviť v národnej databáze, kým sa jednoducho rozhodnú zistiť, kto to je? Takže, keď dokážete identifikovať ľudí okamžite bez toho, aby ste museli absolvovať tento dlhý proces čakania a hromadenia viacerých miest činu, potom týmto budúcim miestam činu zabránite. Ak v budúcnosti nebudete v databáze, zistia, kto ste, zaradia vás do databázy a nebude tam druhé miesto činu."

 

img

 

Už chýbajú len peniaze

Othramova práca je drahá a v súčasnosti sa pri riešení týchto studených prípadov vo veľkej miere spoliehajú na dary a filantropiu. Bojujú tiež za to, aby sa dostalo na verejnosť, že táto technológia existuje a tieto výsledky sú možné.

 

"Sme limitovaní len financovaním. Technológia funguje, vyšetrovací postup je zavedený a načrtnutý, len potrebujeme pozornosť a financie, aby sme to prispôsobili každému prípadu."

 

img

 

Clara Birdlong

Bola to 44-ročná žena, ktorá sa stratila v Mississippi v roku 1977. V roku 2021 boli jej pozostatky identifikované pomocou metódy Othram a úrady sa takmer s úplnou istotou domnievajú, že bola jednou z 93 obetí Samuela Littlea, najplodnejšieho sériového vraha USA.

 

img

 

Little zomrel v roku 2020 vo väzení, kde si odpykával po sebe idúce doživotné tresty, a hoci sa predtým priznal k zabitiu Birdlongovej, jej telo nebolo nikdy identifikované a jej meno nebolo nikdy odhalené kvôli obrovskému množstvu Littleových vrážd.

 

img

 

V rozhovore s vyšetrovateľmi Little raz povedal: "Niekedy by som sa vrátil do toho istého mesta a odtrhol si ďalšie hrozno. (obeť, poznámka redaktora)"

 

Mittelman vysvetlil: "Toto je niekto, kto sa priznal k zabitiu, ale zabil toľko ľudí, že nevedel, ako sa volá, takže sme ju identifikovali. V Mississippi máme veľa prípadov a máme filantropa, s ktorým spolupracujeme a ktorý financuje veľa prípadov. Podarilo sa nám ju identifikovať a vystopovať jej rodinu. Mali sme veľké šťastie, že mala veľmi starého príbuzného, ​​myslím, že mala okolo 90 rokov, ale bola jedným z mála ľudí v rodine, ktorí si Claru ešte pamätali. Prostredníctvom testovania DNA a niektorých ďalších vyšetrovacích prác sa nám podarilo Claru identifikovať."

 

Carla Walker

Bolo to 17-ročné dievča z Fort-Worth v Texase, ktoré bolo znásilnené a zavraždené po tom, čo ju pred 47 rokmi vytiahli z auta jej priateľa. Spoločnosti Othram sa podarilo pomôcť polícii nájsť osobu, ktorá ju zavraždila.

 

img

 

Glen McCurley stále býval v okruhu niekoľkých kilometrov od jej domu, nemal s obeťou žiadny vzťah a spáchal to, čo Mittelman nazýval príležitostný zločin. Od vraždy žil svoj život relatívne normálne a má dve deti a manželku.

 

img

 

Minulý rok bol obvinený a nedávno stíhaný a vo väzení zostane navždy. "To len dokazuje, že táto technológia dokáže veľké veci a môže dokonca pomôcť stíhať zločiny staré takmer 50 rokov."

 

"Keď ju zavraždili, mala 12-ročného brata a ten chlapík žije v tom istom dome už 47 rokov. Bál sa pohnúť, pretože dúfal, že za posledných 46 rokov prídu policajti do jeho domu a povedia mu, že prišli na to, kto zabil jeho sestru. Dokonca pracoval v orgánoch činných v trestnom konaní, ale celý jeho život bol zničený čakaním a neschopnosťou  pracovať na tom, čo sa stalo jeho sestre. Viete si predstaviť, aký je to úžasný pocit, keď mu môžeme povedať, že sme zistili, kto ju zabil? Je to pozoruhodný pocit, že dokážeme dať odpovede rodine."

 

STEPHANIE ISAACSONOVÁ

Stephanie Isaacsonová mala 14 rokov, keď bola zavraždená v roku 1989, a jej prípad je obzvlášť významný, pretože išlo o najmenšie množstvo DNA, aké bolo kedy použité na rozlúsknutie tohto prípadu.

 

img

 

Nová technológia znamená, že dokázali použiť iba 15 ľudských buniek na vytvorenie obrazu vraha. Údajný vrah však zomrel v roku 1995 .

 

Stephanina matka vo vyhlásení uviedla: "Som rada, že našli toho, kto zavraždil moju dcéru. Nikdy som neveril, že sa prípad vyrieši."

 

Stephanie napadli a uškrtili na ceste domov zo školy v Las Vegas a polícii sa podarilo prípad opäť riešiť až po získaní vzorky daru od miestneho obyvateľa. S použitím iba 0,12 nanogramov DNA vytvorili podobu vraha.

 

img

 

Podozrivým vinníkom bol Darren Roy Marchand, ktorý zomrel v roku 1995. Jeho DNA však už bola v zázname z predchádzajúcej vraždy spáchanej v roku 1986.

 

To len dokazuje, koľko sa dá urobiť s nepatrným množstvom DNA pomocou tejto metódy, ako aj zdôraznenie možností prevencie kriminality a možnosti zastaviť budúcu kriminalitu.

 

Mittelman vysvetlil: "V prípade Stephanie Isaacsonovej chlap, ktorý ju zabil, zabil pred tromi rokmi inú ženu, ale v tom čase nebolo dostatok dôkazov, ktoré by ho usvedčili. Ak by boli už vtedy k dispozícii tieto nástroje, mohol byť úspešne stíhaný za zločin z roku 1986 a Stephanie Isaacsonová by bola dodnes nažive. Naozaj si myslím, že to nie je len spôsob, ako vyriešiť starší prípad, ale spôsob, ako skutočne ochrániť komunitu a pomôcť vyriešiť prípady v čo najkratšom čase"

 

O prípadoch, do ktorých je spoločnosť Othram zapojená, ako aj o hľadaní spôsobov, ako pomôcť, si môžete prečítať na dnasolves.com.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies