Revolúcia vo vede: V telách zvierat pestujú ľudské orgány pre transplantáciu

NETKY.SK • 11 Január 2016, 16:30 • 2 min
Revolúcia vo vede: V telách zvierat pestujú ľudské orgány pre transplantáciu

MINNESOTA - Vedci začali pestovať ľudské orgány v telách oviec a ošípaných, v snahe zachrániť životy ľudí, ktorí sú na čakacích listinách pre transplantáciu orgánov.

slovakia

left justify in out

Viac ako 50 ovciam a prasniciam boli implantované hybridné embryá, s cieľom vyvinúť v nich plne funkčné ľudské srdcia, pečene a iné dôležité orgány.

 

Britskí vládni odborníci pre výskum na zvieratách očakávajú, že tieto zákroky legalizujú, pričom už vydali prvú smernicu, o ktorej informoval britský magazín The Times.

 

Experimenty sú založené na najmodernejších technológiách, vrátane nedávnych prielomov vo výskume kmeňových buniek a genetickej úprave.

 

Genetickou úpravou môžu vedci zmeniť DNA v embryách ošípaných alebo oviec, takže sa stanú geneticky neschopné tvoriť svoje vlastné špecifické tkanivo. Následne zvieraťu implantujú kmeňové bunky od človeka a dúfajú, že ľudské bunky prevezmú úlohu chýbajúcich orgánov, ktoré by sa potom mali použiť na transplantáciu.

 

"Dokážeme stvoriť zviera bez srdca. Máme ošípané, ktoré nemajú kostrové svaly a cievy,“ informoval kardiológ Daniel Garry, vedúci projektu na Univerzite v Minnesote.

 

Výskumníci v USA minulý rok oplodnili dvadsať kusov dobytka a ďalšie tri tehotenstvá vznikli v iných krajinách. Niektorí odborníci sa však obávajú, že hybridy by mohli byť časom príliš „ľudské“, pričom by okrem fyzických ľudských prvkov mohli dosahovať aj vyššiu inteligenciu.


Na výskum sa využívajú aj iné druhy zvierat, ako napríklad myši, u ktorých sa snažia pretvoriť imunitný systém na ľudský. Výskum prebehol v Národnom inštitúte zdravia v Marylande a vedci stoja za tým, že chovanie hybridných zvierat by mohlo každoročne zachrániť stovky ľudských životov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies