Revolúcia sociálneho systému vo Fínsku: Chcú zrušiť prídavky a dať každému občanovi 800 eur mesačne

NETKY.SK • 7 December 2015, 17:11 • 2 min
Revolúcia sociálneho systému vo Fínsku: Chcú zrušiť prídavky a dať každému občanovi 800 eur mesačne

HELSINKI – Fínska vláda navrhla plán, podľa ktorého bude každý občan štátu dostávať každý mesiac 800 eur ako tzv. základný príjem, bez ohľadu na to, či pracuje, alebo nie.

slovakia

left justify in out

Fínsko chce výrazne zreformovať a zároveň aj zrušiť systém sociálnych dávok a vláda dúfa, že zavedením základného príjmu ušetria peniaze. Premiér Juha Sipilä uviedol, že "základný príjem by zjednodušil systém sociálneho zabezpečenia". Bol by vyplácaný bez ohľadu na príjem z iných zdrojov, ktorý by však podliehal dani z príjmu.

 

Podľa Bloomgergu, by táto zmena vyšla Fínsko ročne na 52,2 miliardy eur ročne.

 

Zákon by sa mal uviesť do platnosti až v novembri budúceho roku.  Okrem Fínska zaujala myšlienka základného príjmu aj Holandsko, kde sa tento sociálny systém vyskúša v niektorých mestách. Švarčiarsko by malo mať budúci rok ohľadom základného príjmu referendum.

 

Základný príjem má aj veľkú podporu fínskeho obyvateľstva – podľa Fínskeho sociálneho insťitútu KELA až 69% fínov podporuje zavedenie základného príjmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies