Revitalizácia Krásnej Hôrky sa bude realizovať podľa novej štúdie, termín ukončenia je nejasný

NETKY.SK • 3 Október 2017, 15:02 • 2 min
Revitalizácia Krásnej Hôrky sa bude realizovať podľa novej štúdie, termín ukončenia je nejasný

KRÁSNOHORSKÉ PODHRADIE - Revitalizáciu hradu Krásna Hôrka nad obcou Krásnohorské Podhradie v okrese Rožňava bude jej investor, Slovenské národné múzeum (SNM), realizovať podľa novej architektonickej štúdie.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je nespokojnosť s pôvodnou štúdiou revitalizácie hradu, ktorú vypracoval architekt Peter Kucharovič. Predstavitelia SNM o tom informovali dnes na tlačovej konferencii priamo na hrade Krásna Hôrka. „Spolupráca s architektom nenaplnila očakávania SNM. Bohužiaľ, musíme konštatovať, že ani jeho prepracovaná štúdia nerešpektovala požiadavky investora a nekorešpondovala s tým, ako majú byť takéto pamiatky obnovované,“ uviedol riaditeľ SNM – Múzea Betliar Július Barczi s tým, že na základe spomenutých dôvodov sa investor rozhodol odstúpiť od zmluvy, ktorú s Kucharovičom ako s víťazom príslušnej súťaže uzavrel v marci 2016.

 

„Architektonickú štúdiu, ku ktorej ho zmluva zaväzovala, odovzdal v apríli tohto roku. Štúdia bola SNM posúdená, dokonca k tomu bola prizvaná aj komisia s medzinárodnou účasťou. Naše pripomienky sme architektovi zaslali a očakávali sme od neho jej prepracovanie tak, aby zodpovedala predovšetkým štandardom stredoeurópskych a európskych obnov takýchto významných areálov, a taktiež požiadavkám investora,“ dodal riaditeľ, podľa ktorého sa tieto očakávania nenaplnili.

 

Krásna Hôrka bola pred požiarom v roku 2012 podľa neho akýmsi uzavretým, veľmi absolútnym múzeum. „Naším cieľom je pretvoriť ju na súčasné múzeum 21. storočia, ktoré je zároveň akousi oddychovou zónou. Teda nielen tým múzeom, kde musíte vojsť v papučiach a byť ticho, ale malo by to byť miesto, kde sa máte cítiť dobre a vracať sa sem nielen kvôli exponátom a histórii,“ priblížil Barczi s tým, že cieľom je preto vytvoriť i zázemie pre turistov a zároveň zachovať hrad čo najautentickejší.

 

„Je to objekt, ktorý sa vo veľkej miere zachoval aj so svojimi zbierkami, a preto je veľmi dôležité napríklad používanie autentických materiálov, ktoré sú mu vlastné. Toto zo strany projektanta nebolo dodržané. Vo vizualizáciách boli používané chrómové povrchy, bolo tam veľa skla a kovu, čo pri takomto objekte môže pôsobiť rušivo,“ doplnil. Ako pokračoval generálny riaditeľ SNM Branislav Panis, s podporou ministerstva kultúry vytvorili nový pracovný tím projektantov, ktorí budú v nasledujúcich rokoch pripravovať projekty pre SNM a preverovať tie, ktoré sú mu už odovzdané. „Rozhodli sme sa, že tento projektový tím využijeme a začneme projektovať Krásnu Hôrku nanovo,“ avizoval riaditeľ s tým, že od uvedeného kroku SNM očakáva hlavne ušetrenie prostriedkov štátu a posun v rýchlosti a kvalite prác.

 

„Koncom januára, prípadne začiatkom februára 2018 by sme radi predložili novú architektonickú štúdiu Krajskému pamiatkovému úradu Košice na posúdenie. Po ich stanovisku, kde dúfame, že bude kladné, bude vypracovaný stavebný zámer a veríme, že na jar predložíme celý projekt vláde na schválenie tejto veľkej investície,“ avizoval Panis. Dodal, že ak všetko pôjde v rýchlom tempe, práce na hrade by mohli začať skôr ako v roku 2020.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona