Reťazce Billa a Penny Market dostali pokutu 164,4 milióna Kč

NETKY.SK • 22 Február 2019, 16:27 • 2 min
Reťazce Billa a Penny Market dostali pokutu 164,4 milióna Kč

PRAHA - Obchodné reťazce Billa a Penny Market dostali od Úradu na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) pokutu 164,4 milióna Kč (6,41 milióna eur).

slovakia

left justify in out

Dôvodom je zneužitie trhovej sily, ktorého sa dopustili prostredníctvom dcérskej firmy Rewe Buying Group. Od dodávateľov si vynucovali zníženú cenu, takzvaný RBG bonus. Billa a Penny v rokovaniach s dodávateľmi potravín vystupovali ako nákupná aliancia.

 

Podľa ÚOHS išlo o poplatok, ktorý museli dodávatelia platiť za to, že reťazce od nich odoberali tovar. V niektorých prípadoch bol poplatok priamo podmienkou odobratia potravín.

 

V roku 2016, keď bola prijatá novela zákona o významnej trhovej sile, sa takýto postup stal nelegálnym. Skupina vtedy začala väčšinu z RBG bonusov meniť na množstvové či cenové zľavy. A to aj v tých prípadoch, keď bol taký postup podľa ÚOHS protiprávny.

 

Úrad odhalil spolu 23 správnych deliktov, v ktorých odberateľ nezákonne inkasoval poplatky. Informoval o tom portál iDNES.cz.

Rozhodnutie úradu a pokuta sú už právoplatné, lebo reťazce pristúpili na takzvanú procedúru narovnania. To znamená, že priznali svoju vinu. Za to sa im výška pokuty znížila o 20 %.

 

(1 EUR = 25,648 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies