Reštaurátori našli pri obnove oltára podpis Majstra Pavla

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 12:29 • 2 min
Reštaurátori našli pri obnove oltára podpis Majstra Pavla

LEVOČA – Hlavný oltár sv. Jakuba v rovnomennom chráme v Levoči je dielom Majstra Pavla. Potvrdzuje to signatúra Majstra Pavla, ktorú našli levočskí reštaurátori na soche sv. Jána, ktorá sa nachádza na hlavnom oltári.

slovakia

left justify in out

“Vedeli sme už od Koterbovcov (súrodenci, reštaurátori oltára v rokoch 1952 až 1954 - pozn. SITA) z literatúry, že na soche Jána je signatúra, dve skrížené rezbárske kramličky. Dlho sme to nevedeli nájsť a práve vďaka odstraňovaniu prachových vrstiev a dočisťovaniu sme ich našli, ale nie na polychrómovanej časti sochy, ale na holom dreve zozadu, na pravom pleci Jána Evanjelistu,“ uviedol na dnešnej tlačovej besede Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči akademický sochár Juraj Maták.

 

Čistenie a odstraňovanie desaťročia starých prachových nánosov a podrobný prieskum sú od začiatku tohto roku v rámci druhej etapy reštaurovania hlavného oltára v chráme sv. Jakuba hlavnou náplňou práce reštaurátorov. Podľa vedúceho Oblastného reštaurátorského ateliéru Ivana Tkáča práce, ktoré vykonali bratia Koterbovci ešte v 50-tych rokoch minulého storočia boli veľmi kvalitné. „Oni vlastne zachránili oltár pred rozpadnutím a aj vďaka ich robote momentálne nie je potrebné robiť väčšie zásahy,“ uviedol Tkáč. Reštaurátori teraz, po približne 60 rokoch, nenašli v dreve žiaden drevokazný hmyz, čo podľa Tkáča len dokazuje kvalitnú prácu. Práve drevokazný hmyz bol pred desaťročiami jeden z najväčších problémov a aj preto sa vtedy začalo s komplexnou obnovou oltára. 

 

Už vlani reštaurátori obnovili nadstavec oltára aj so sochárskou výzdobou, ktorý je už bez lešenia. To je dnes pred oltárnou skriňou. Reštaurátorské práce budú robiť priamo v kostole, keďže demontáž oltárnej skrine, krídiel, ako i samotných sôch by bola veľmi náročná. Momentálne na obnove oltára pracuje 13 ľudí. Reštaurátorom sa podarilo odvážiť všetky tri sochy z hlavného oltára. Socha Panny Márie váži 168 kilogramov, sv. Ján Evanjelistu 110 kilogramov a socha sv. Jakuba váži 115 kilogramov. Všetky tri sochy môžu návštevníci kostola vidieť v týchto dňoch aj zboku alebo zozadu, keďže sú vysunuté na lešení. 

 

Pôvodne chceli reštaurátori obnoviť celý oltár do Vianoc tohto roku. Na základe požiadavky hlavného sponzora, ktorým je nemecká nadácia Messerschmitt stiftung, sa práce predĺžia až do budúceho roka. „Mali obavy, či práce robené v zimných mesiacoch budú naozaj kvalitné. Zároveň chcú vydať knihu o oltári a jeho obnove, čo by sa do decembra nedalo stihnúť,“ uviedol Tkáč. Kniha bude v slovensko-nemeckej jazyku a mala by byť dostupná aj pre návštevníkov kostola. Druhú etapu obnovy oltára sv. Jakuba financuje nadácia Messerschmitt stiftung. Rozpočet obnovy Tkáč vyčíslil na 123 480 eur. Prvá etapa obnovy oltára stála 176 400 eur. Vlani spolufinancoval obnovu oltára okrem nadácie aj rímskokatolícky farský úrad v Levoči, ktorý je vlastníkom oltára i ďalšieho interiérového vybavenia kostola. Samotný kostol je vlastníctvom mesta Levoča. Podľa Tkáča na exteriéri plynule pokračuje obnova južnej časti. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies