Reštart vlády 2:0 sa podaril, ako dlho však koalícia vydrží, je otázne. Zvyšovanie DPH je stále horúcou témou

NETKY.SK • 4 Máj 2021, 12:08 • 2 min
Reštart vlády 2:0 sa podaril, ako dlho však koalícia vydrží, je otázne. Zvyšovanie DPH je stále horúcou témou

BRATISLAVA – Parlament dnes vyjadril dôveru vláde Eduarda Hegera. Igor Matovič tiež priblížil, že v programovom vyhlásení vlády (PVV) sa počíta so zvyšovaním spotrebných daní a zároveň so znižovaním ceny práce, nie je teda vylúčené, že sa DPH zvyšovať bude.

slovakia

left justify in out

Premiér začiatkom tlačovej konferencie vyhlásil, že súčasná vláda je vláda obnovy a prosperity. Zároveň prisľúbil, že koalícia je pripravená aj naďalej bojovať proti korupcii a za očistu Slovenska.

 

„Budeme sa správať ako dobrý hospodár a rozumne a transparentne spravovať verejné financie, ktoré občania poctivo odovzdávajú do nášho spoločného rozpočtu. Našou prioritou bude podpora rodín a vytváranie priaznivých podmienok pre podnikanie a prácu,“ povedal v úvode Heger.

 

Premiér prisľúbil väčšiu spoluprácu so samosprávami

Dodal, že okrem schváleného programového vyhlásenia vlády je schválený aj Plán obnovy, ktorá je akousi cestovnou mapou s cieľom vytvoriť zo Slovenska prosperujúci, moderný a prosperujúci štát. Nezabudol však pripomenúť, že na to, „aby štát fungoval vo svojej plnosti je dôležité, aby veľmi dobre fungovala aj vláda a parlament“.

 

img

 

„Verím, že táto spolupráca v rámci koalície bude fungovať veľmi dobre. Je ale dôležité, aby vláda spolupracovala so samosprávami. Toto bude pilier našej práca, našej vlády,“ skonštatoval premiér.

 

Súvisiaci článok: Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky schválili programové vyhlásenie vlády

 

Egá musia ísť bokom

Predseda NR SR Boris Kollár uviedol, že súčasná vláda dnes dostala druhú šancu. Vyslovil nádej, že kríza, ktorá pred časom paralyzovala fungovanie štátnych inštitúcií, sa už nebude opakovať.

 

„Dúfam, že si niektorí ľudia prestanú merať egá a budú sa v prvom rade pozerať na občanov a voličov, ktorí nás do tohto parlamentu dostali,“ skonštatoval Kollár s tým, že ich jediným cieľom má byť napĺňanie predvolebných sľubov a bodov programu jednotlivých strán.

 

„Vieme ho naplniť len vtedy, keď budeme súdržní a ťahať za jeden povraz. Keď prestaneme pozerať na naše osobné animozity alebo meranie si vlastných eg. Keď začneme napĺňať priority tejto vlády, som presvedčení, že ľudia to ocenia a dajú nás svoju dôveru aj v roku 2024,“ povedal šéf parlamentu.

 

SaS bude zodpovedným partnerom

Minister financií Igor Matovič povedal, že čoraz viac sa mu zdá, že reštart vlády 2:0 bol nevyhnutný, aby súčasná koalícia mohla naplniť svoje ciele.

 

„Nie je to pre mňa príjemné, stať sa symbolom utrpenia a pandémie, ale na druhej strane si myslím, že Slovensko potrebuje, aby sme do nasledujúcich rokov mali v pozícii premiéra, ktorý bude symbolom nádeje. Ak by som zotrval v pozícii premiéra ja, ostal by som symbolom utrpenia a pandémie a človeka, ktorý bral ľuďom slobodu,“ zhodnotil Matovič.

 

img

 

Šéf rezortu školstva prisľúbil, že strana a poslanecký klub SaS aj ministri bude vo vláde aj naďalej zastávať pozíciu stabilného a zodpovedného partnera so zdravým rozumom vo vláde. „Budeme stabilným prvok tejto vlády, ktorý bude presadzovať rozum, ktorý od nás očakávajú aj naši voliči,“ povedal Gröhling.

 

Žiaden ďalší reštart nebude

Na otázku, či by predsedovia strán opäť zopakovali reštart vlády v prípade ďalšej koaličnej krízy odpovedal ako prvý šéf hnutia OĽaNO Boris Kollár.

 

Ak sa ešte raz bude opakovať takýto cirkus, hnutie Sme rodina predstúpi pred občanov a povie, že sa toho už zúčastňovať nebudú. Nebude sa opakovať žiaden reštart 3:0, 4:0, 5:0 a pôjdeme do predčasných volieb,“ zdôraznil Kollár.

 

„Múdry človek sa buď poučí z chýb iných alebo zo svojich vlastných, aby sa rovnaké chyby už neopakovali. Myslím si, že všetci štyria koaliční partneri vieme, že je mimoriadne dôležité sa sústrediť na potreby ľudí a nie na seba. Politici sa majú zaoberať problémami ľudí a naopak,“ vyslovila sa Remišová.

 

Igor Matovič v reakcii opäť poukázal na súčasného ministra hospodárstva Richarda, ktorého viní z povalenia vlády Ivety Radičovej, aj napriek tomu, že v tom istom čase bol členom SaS a v hlasovaní sa zdržal hlasovania.

 

img

 

„Pred 10 rokmi niekto povýšil svoje vlastné ego a vystavil nás 8 rokov vláde Smeru. Následky poznáme. Len veľmi ťažko sa dá poprieť, že to nemá priamy súvis. Tentokrát sa nám spoločnými silami podarilo zabrániť tomu, aby ego zvíťazilo. Slovensko si zaslúži nádej a šancu po rokoch devastačnej vláde Fica a Pellegriniho sme mohli naplniť sľuby, ktoré sme občanom dali a získali obrovskú podporu vo voľbách. Táto koalícia má aj po roku ústavnú väčšinu. Je potrebné to využiť na to, aby sme spolu páchali dobré veci,“ zhodnotil Matovič, ktorý si neodpustil kritiku na adresu svojho koaličného partnera Richarda Sulíka.

 

Po týchto slovách sa opäť slova ujal minister školstva, ktorý doplnil, že sa treba pozerať iba dopredu a prípadné názorové rozdiely riešiť za zatvorenými dverami a na základe faktov viesť debatu. „Tú čiarku, ktorú sme urobili ako štvorkoalícia, si myslím, že budeme všetci dodržiavať a budeme sa pozerať iba dopredu,“ povedal Gröhling.

 

Mohlo by vás zaujímať: Matovič obhajuje 25 percentnú DPH! Osamelým matkám chce zvýšiť dávky na 1021 eur

 

Zvyšovanie DPH je stále v hre

Matovič na otázku novinárov, či táto vláda vydrží aj pre pohrávanie sa s myšlienkou o zvyšovaní DPH na 25 percent povedal, že on o žiadnom zvyšovaní spotrebných daní zatiaľ nehovoril a tieto informácie označil za "bludy", ktoré šíri jeho koaličný partner (pozn. red. Richard Sulík).

 

Proti zvyšovaniu DPH sa však už stihli postaviť dve koaličné strany - Za ľudí a SaS„Bohužiaľ náš koaličný partner, ktorý tu nie je (pozn. red. Sulík) vypustil do obehu túto informáciu, ale neviem, čo tým chcel dosiahnuť,“ skonštatoval Matovič. K tejto téme iba povedal, že rezort financií pracuje na daňovo-odvodovej reforme.

 

Na sociálnej sieti pritom viackrát napísal, že zvyšovanie DPH nie je vylúčené, pretože Slovensko bude mať čoskoro problém s vyplácaním dôchodkom.

 

img

 

Preto hľadá financie, ktorými by podporil mladé rodiny a zvýšil pôrodnosť detí v krajine. Dodal, že aj v programovom vyhlásení vlády je, že vláda zvýši zaťaženie spotreby a zníži zaťaženie ceny práce.

 

„Ak by sa aj niečo takéto dialo, bolo by to v súlade s dokumentom, za ktorý sme pred pol hodinou hlasovali,“ uzavrel Matovič.

 

Prečítajte si tiež:  AKTUALIZOVANÉ: Sulík je pripravený vetovať zvyšovanie DPH na 25 %, o ktorom uvažuje minister financií Igor Matovič



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies