Republikánski kandidáti sa snažia voličov zaujať prehnanými sľubmi

NETKY.SK • 6 August 2015, 09:46 • 2 min
Republikánski kandidáti sa snažia voličov zaujať prehnanými sľubmi

WASHINGTON - Nástupca Baracka Obamu vo funkcii prezidenta USA sa úradu ujme 20. januára 2017. Mnohí z uchádzačov o tento post z radov republikánov pritom už teraz avizujú, že niektoré jeho rozhodnutia by okamžite po nástupe do úradu zrušili alebo aspoň pozmenili.

slovakia

left justify in out

Radikálnosť prísľubov prezidentských kandidátov súvisí s ich rekordne vysokým počtom v nadchádzajúcich voľbách – o úrad amerického prezidenta chce zabojovať 17 uchádzačov, z toho desiati sa dnes zídu na prvej televíznej debate, analyzuje francúzska spravodajská televízia BFM TV.

 

Stane sa tak v situácii, keď najmenej polovica potenciálnych voličov nikdy nič o ôsmich z týchto kandidátov nepočula, vyplýva z prieskumu inštitútu Quinnipiac.

 

Pozorovatelia v tejto súvislosti upozorňujú, že práve preháňanie vo vyhláseniach je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako na seba v médiách upozorniť.

 

Scott Walker, guvernér štátu Wisconsin, sa tak zaviazal, že v prípade svojho zvolenia za prezidenta USA by už v prvých dňoch vo funkcii zrušil dohodu o jadrovom programe Iránu.

 

Bývalá šéfka spoločnosti Hewlett-Packard Carly Fiorinová by zasa najvyššieho iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího okamžite telefonicky vyzvala, aby vydal nariadenia sprístupniť iránske vojenské zariadenia medzinárodným inšpektorom.

 

Donald Trump by veľmi rýchlo dal postaviť veľký múr na hraniciach s Mexikom, aby zastavil prílev ilegálnych mexických prisťahovalcov, a okamžite by anuloval "obamovskú" regularizáciu pobytu ilegálnych prisťahovalcov v USA.

 

Senátor Rand Paul by ihneď zastavil program "protiústavného sledovania".

 

Bývalý senátor Rick Santorum by ako prezident zastavil aj legalizáciu pobytu prisťahovalcov, ktorou podľa neho Američania prichádzajú o pracovné miesta.

 

Senátor Ted Cruz by en-bloc zrušil "všetky protiprávne a protiústavné rozhodnutia" Obamovej éry v Bielom dome.

Kandidáti – ako napríklad Rick Santorum - síce tvrdia, že "všetko, čo Obama podpísal perom alebo dohodol telefonicky, sa dá jedným podpisom zmeniť", ale profesor politológie na Iowskej univerzite Timothy Hagle upozorňuje, že "v prvý deň výkonu mandátu by nevedel ani to, kde vlastne tie perá má".

 

"Sľubovať, že ako prezident bude od prvého dňa tvrdo pracovať, je len rétorické cvičenie, pretože prezident vtedy ešte podľa všetkého nebude mať ani svoju vládu ani svojich spolupracovníkov," upozornil politológ.

 

Republikánsky kandidát Jeb Bush, ktorý ako syn a mladší brat bývalých prezidentov už čosi o práci v Bielom dome vie, vyzval svojich rivalov, aby boli realistickí a držali sa v sľubovaní pri zemi. "Keď niekto kandiduje za prezidenta, je dôležité, aby mal dostatok zrelosti a rozumu," vysvetlil.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies