Republikánski kandidáti debatovali aj o účasti USA vo vojne v Sýrii

NETKY.SK • 11 November 2015, 12:08 • 2 min
Republikánski kandidáti debatovali aj o účasti USA vo vojne v Sýrii

WASHINGTON - Štvrtej televíznej debate republikánskych kandidátov na funkciu prezidenta USA dominovali v noci nadnes ekonomické témy, imigrácia, národná bezpečnosť a vojna v Sýrii, informovala dnes agentúra DPA. Spomedzi ekonomických tém sa najviac hovorilo o zamestnanosti, daňovej politike a vládnych výdavkoch.

slovakia

left justify in out

K práci súčasnej vlády bol veľmi kritický bývalý floridský guvernér Jeb Bush, ktorý vyhlásil, že všetko, čo urobila administratíva Baracka Obamu, bude treba prerobiť. Poznamenal tiež, že hoci je Obamova politika pre USA v mnohých aspektoch aj užitočná, z ekonomického hľadiska "je pridrahá," takže tento negatívny efekt prekryje pozitíva. Bush sa počas debaty dostal do sporu s ďalším kandidátom, miliardárom Donaldom Trumpom, s ktorým sa nezhodli na stratégii USA vo vojnou postihnutej Sýrii. Kým Bush brojil za väčšiu angažovanosť USA a vytvorenie bezletovej zóny v Sýrii, Trump vyhlásil, že nesúhlasí so zapojením USA do tamojšieho konfliktu, ale je "všetkými desiatimi za", ak chce ísť do Sýrie a vyhnať odtiaľ Islamský štát (IS) ruský prezident Vladimir Putin.


Bush upozornil, že prezident Obama i kandidátka demokratov na prezidentskú funkciu Hillary Clintonová neveria vo vodcovskú rolu USA. Vyjadril presvedčenie, že Spojené štáty za tento postoj platia vysokú cenu, a varoval, že ak sa táto situácia nezmení, bude to mať negatívne dôsledky aj pre ekonomiku krajiny. Trump naopak tvrdil, že USA už viac nemôžu byť svetovým policajtom a kritizoval veľké európske štáty, že sa v konflikte v Sýrii neangažujú vo vyššej miere. Nemecko v tejto súvislosti označil za "obrovské ekonomické monštrum", ktoré by malo výraznejšie prispievať k vlastnej obrane. Senátor za štát Kentucky, Rand Paul, súhlasil s názorom, podľa ktorého by sa mali v konflikte v Sýrii a vojne proti IS viac angažovať štáty daného regiónu. "Môžeme byť silní aj bez toho, aby sme boli zapletení do každej občianskej vojny vo svete," uviedol o účasti USA.


Bush, podobne ako aj ďalší kandidáti - Carly Fiorinová, Ben Carson a Marco Rubio, vyzvali na agresívnejšiu vojenskú politiku USA. Rubio označil ruského prezidenta za "postavu organizovaného zločinu", ktorá zneužíva slabosť USA v získavaní regionálnych spojencov pre boj proti IS. V tejto situácii IS zväčšuje svoj vplyv. Republikánski kandidáti sa nezhodli ani v otázke riešenia problémov s ilegálnou migráciou, keď ostro namietali proti Trumpovmu plánu deportovať z USA 11 miliónov ilegálnych prisťahovalcov a postaviť plot pozdĺž hranice USA s Mexikom. Podľa Busha by realizácia tohto plánu len vyslala signál, že "Amerika nie je tým typom krajiny, ako ju ja poznám".
Utorková debata republikánskych kandidátov sa konala v Milwaukee v štáte Wisconsin.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies