Republikáni zvolili Mitcha McConnella za lídra senárnej väčšiny

NETKY.SK • 13 November 2014, 19:08 • 2 min
Republikáni zvolili Mitcha McConnella za lídra senárnej väčšiny

WASHINGTON - Amerického senátora Mitcha McConnella dnes jednohlasne zvolili za lídra republikánskej väčšiny v Senáte USA. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na asistenta lídra republikánov.

slovakia

left justify in out

Doteraz mali v Senáte väčšinu vládni demokrati, ktorých od roku 2005 viedol Harry Reid. 
     

Po minulotýždňových voľbách, konaných v polovici aktuálneho funkčného obdobia demokratického prezidenta Baracka Obamu, sa však pomer síl obránil a väčšinu v Senáte získali opoziční republikáni. Získali tak kontrolu nad oboma komorami Kongresu. 

     

Mitch McConnell (72) zastupuje v Senáte štát Kentucky už od roku 1985, pričom lídrom republikánskej menšiny bol od roku 2007.
     

Prvé zasadnutie nového Kongresu sa uskutoční v januári 2015. Republikáni budú mať v 100-člennom Senáte minimálne 53 kresiel. Demokrati získali 44 kresiel, dve majú nezávislí. Louisiana bude voliť svojho senátora v druhom kole volieb až 6. decembra, pričom favoritom je republikánsky kandidát. 
     

Republikáni navyše vo voľbách zo 4. novembra posilnili svoju väčšinu v Snemovni reprezentantov a vyhrali aj voľby guvernéra v niektorých štátoch, ktoré boli doteraz v rukách demokratov, vrátane Obamovho domovského štátu Illinois.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies