Republikáni uvažujú o krátkodobom zvýšení dlhového stropu

NETKY.SK • 10 Október 2013, 09:15 • 2 min
Republikáni uvažujú o krátkodobom zvýšení dlhového stropu

WASHINGTON - Lídri republikánov v americkej Snemovni reprezentantov uvažujú o krátkodobom zvýšení dlhového stropu krajiny ako o jednej možnosti vyriešiť súčasnú patovú situáciu.

slovakia

left justify in out

Hrozí totiž, že situácia už o týždeň vyústi do bezprecedentnej platobnej neschopnosti Spojených štátov. Informovali o tom v stredu večer nemenovaní predstavitelia, na ktorých sa odvolávala tlačová agentúra AP. Predstavitelia zároveň uviedli, že vedenie republikánov v snemovni sa už tak naliehavo nezaoberá ukončením shutdownu - čiastočnej odstávky činnosti vlády, ktorá trvá deväť dní a mnohým spôsobila nepríjemnosti. Podľa odhadov totiž táto odstávka nezapríčiní také rozsiahle ekonomické škody, ako by mohla zapríčiniť platobná neschopnosť USA.

Predstavitelia odmietli uviesť, aké podmienky by mohli byť začlenené do návrhu zákona o zvýšení amerického dlhového stropu na presne neurčené obdobie, zrejme na niekoľko týždňov či mesiacov. Limit pre výšku amerického štátneho dlhu je teraz 16,7 bilióna dolárov.

Radoví členovia Republikánskej strany sa podľa očakávania stretnú dnes a budú o záležitosti diskutovať. Potom pôjde delegácia republikánov pod vedením Johna Boehnera, predsedu Snemovne reprezentantov, do Bieleho domu na stretnutie s prezidentom Barackom Obamom.

Obama vyhlásil, že nebude súhlasiť s podpísaním zvýšenia dlhového limitu, ak bude návrh zákona obsahovať aj podmienky. Republikáni požadujú zatiaľ ešte nekonkretizované ústupky v oblasti znižovania deficitu alebo zmeny v zákone o zdravotníckej starostlivosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies