Republikáni si upevnili väčšinu v Senáte, vyhrali voľby v Louisiane

NETKY.SK • 7 December 2014, 09:24 • 2 min
Republikáni si upevnili väčšinu v Senáte, vyhrali voľby v Louisiane

NEW ORLEANS - Americkí republikáni si upevnili svoju väčšinu vo federálnom Senáte, keď zvíťazili v sobotňajších voľbách v štáte Louisiana.

slovakia

left justify in out

V novom Senáte, ktorý sa zíde v januári 2015, tak budú kontrolovať 54 zo 100 kresiel, oznámila dnes agentúra AP.
      

Druhé kolo senátnych volieb v Lousiane vyhral v sobotu republikánsky kongresman Bill Cassidy. Jeho súperka, dlhoročná demokratická senátorka Mary Landrieuová už priznala volebnú porážku.
      

Vyzývateľ Cassidy v boji o senátne kreslo prirovnával Landrieuovovú k demokratickému prezidentovi USA Barackovi Obamovi, ktorý je medzi bielymi obyvateľmi Louisiany dosť neobľúbený.
      

Hlasovanie v Louisiane bolo posledným tohtoročným volebným súbojom konaným uprostred prezidentského obdobia. Landrieuovej prehra znamená, že demokrati prišli o posledného senátora z regiónu Deep South, do ktorého patria štáty na juhovýchode USA.
      

V poradí 114. americký Kongres sa zíde začiatkom januára budúceho roku. Obe komory v ňom budú - po prvý raz od roku 2006 - kontrolovať republikáni. Pozorovatelia preto predpovedajú, že demokratického prezidenta Obamu čakajú neľahké posledné dva roky úradovania v Bielom dome.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies