Republikáni predložili návrh zákona o presune ambasády do Jeruzalema

NETKY.SK • 4 Január 2017, 15:56 • 2 min
Republikáni predložili návrh zákona o presune ambasády do Jeruzalema

WASHINGTON - Trojica republikánskych senátorov predstavila návrh zákona na uznanie Jeruzalema za oficiálne hlavné mesto Izraela a presunutie americkej ambasády z Tel Avivu do tejto metropoly. Hoci tento plán podporuje novozvolený prezident USA Donald Trump, očakáva sa, že vyvolá ostré protesty.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona predložili texaský senátor Ted Cruz, nevadský senátor Dean Heller a floridský senátor Marco Rubio po tom, ako v utorok zložili slávnostný sľub do 115. Kongresu vo Washingtone, informoval dnes denník The Guardian.

 

Hoci sa podobná iniciatíva republikánskej väčšiny stretla za uplynulé dve desiatky rokov s neúspechom, tentoraz sa predkladatelia legislatívy spoliehajú na deklarovanú podporu nového prezidenta. Ten počas predvolebnej kampane opakovane prisľúbil preloženie ambasády do Jeruzalema a nominoval veľvyslanca zdieľajúceho rovnaký zástoj.

 

Kritici upozorňujú, že takýto krok by vyvolal vlnu násilností a prispel by k ďalšiemu poškodeniu izraelsko-palestínskeho mierového procesu, ako aj budúcnosti riešenia tohto dlhoročného sporu v podobe dvoch štátov.

 

"Jeruzalem je večným a nedeliteľným hlavným mestom Izraela. Pomsta Obamovej garnitúry voči židovskému štátu nanešťastie spôsobila, že čo i len spomenúť túto prostú pravdu je dnes v určitých kruhoch považované za neprijateľné. Nehovoriac o tom, že Jeruzalem je pravým miestom pre ambasádu USA v Izraeli," uviedol Cruz.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies