Republikáni otvorili svoj nominačný zjazd v Clevelande

NETKY.SK • 19 Júl 2016, 06:37 • 2 min
Republikáni otvorili svoj nominačný zjazd v Clevelande

CLEVELAND - V americkom meste Clevelande sa dnes začal štvordňový nominačný zjazd Republikánskej strany, ktorého účastníci majú oficiálne potvrdiť Donalda Trumpa ako prezidentského kandidáta pre novembrové prezidentské voľby.

slovakia

left justify in out

Zjazd oficiálne otvoril včera popoludní miestneho času predseda Republikánskej strany Reince Preibus. Hneď na úvod požiadal delegátov o minútu ticha na pamiatku policajtov zabitých pri nedávnych útokoch v Baton Rouge a Dallase.

 

V priebehu dnešného dňa majú delegáti schváliť pravidlá, ktorými sa bude riadiť priebeh zjazdu. Vystúpenia významnejších rečníkov, vrátane Trumpovej manželky Melanie, sa očakávajú až vo večerných hodinách. Do zjazdovej sály neočakávane zavíta aj samotný Donald Trump, aby osobne uviedol prejav svojej manželky. V priebehu zjazdu vystúpia aj ďalší Trumpovi príbuzní a priatelia, informovala agentúra AP.

 

Medzi republikánmi však ani v úvodný deň nominačného zjazdu nevládne úplná jednota vo veci podpory prezidentskej kandidatúry tohto kontroverzného realitného magnáta. Viacerí jeho odporcovia sa radšej vyhli ceste do Clevelandu; iní tam dorazili, avšak na zjazde neplánujú vystúpiť.

 

Do rokovacej sály osobne nepríde ani republikánsky guvernér hostiteľského štátu Ohio John Kasich, ktorý bol Trumpovým súperom v boji o stranícku prezidentskú nomináciu. V zozname prominentných účastníkov budú chýbať i zástupcovia vplyvnej republikánskej dynastie Bushovcov.

 

Skupina delegátov vystupujúcich proti Trumpovi dokonca organizuje petíciu požadujúcu zmeny hlasovacieho procesu, ktoré by mohli skomplikovať Trumpovu nomináciu. Jej organizátori tvrdia, že sa im už podarilo zhromaždiť dostatok podpisov. Podľa Trumpovej kampane však ide iba o skupinu odbojných zúfalcov, ktorá nemá nádej na úspech.

 

Samotné hlasovanie o nominácii sa očakáva v utorok. Zjazd by mal vo štvrtok zakončiť príhovor Donalda Trumpa, v ktorom oficiálne prijme prezidentskú kandidatúru Republikánskej strany.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona