Republikáni odložili hlasovanie o zákone o dlhovom strope

NETKY.SK • 29 Júl 2011, 08:18 • 2 min
Republikáni odložili hlasovanie o zákone o dlhovom strope

Republikáni odložili hlasovanie o zákone o dlhovom strope

slovakia

left justify in out

img

Republikáni v americkej Snemovni reprezentantov odložili na neskoršie hlasovanie o zákone, ktorým má narásť dlhový strop USA. Informovala o tom v noci nadnes tlačová agentúra Reuters.
      Pôvodne sa o republikánskom návrhu malo hlasovať vo štvrtok okolo šiestej miestneho času (po 22.00 hod SELČ). Predpokladá sa, že republikánsky predseda Snemovne reprezentantov John Boehner sa stále snaží dať dohromady stranícku väčšinu.
      Súčasný dlhový strop 14,3 bilióna dolárov (desať biliónov eur) dosiahnu USA začiatkom augusta. Ak sa republikáni a vláda dovtedy nedohodnú, hrozí USA platobná neschopnosť. Minister financií Timothy Geithner varoval pred jej katastrofálnymi následkami.
      Boehnerovým zákonom by dlhový strop tohto roku narástol o 900 miliárd dolárov (zhruba 629 miliárd eur) v dvoch fázach. Americký prezident Barack Obama chce vyšší strop, aby si americká vláda mohla požičať dosť na to, aby mala prostriedky do konca budúceho roka.
      Obama argumentoval tým, že ďalšie kolo rokovaní by pred voľbami v roku 2012 bolo neuskutočniteľné. Ak by aj Boehnerov zákon schválila Snemovňa reprezentantov, v demokratmi kontrolovanom Senáte by pravdepodobne neprešiel, pripomína DPA.
      Šéf Bieleho domu už pohrozil vetovaním Boehnerovho zákona. Nie je jasné, či sa hlasovanie uskutoční ešte v priebehu štvrtka (miestneho času), prípadne kedy sa bude hlasovať.
      Americké ministerstvo financií oznámilo, že do piatku do večera zverejní plán na fungovanie vlády a platenie vládnych dlhov, nakoľko sa Kongres nevie dohodnúť.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies