Republikán Ted Cruz potvrdil, že sa bude uchádzať o prezidentskú nomináciu

NETKY.SK • 24 Marec 2015, 08:12 • 2 min
Republikán Ted Cruz potvrdil, že sa bude uchádzať o prezidentskú nomináciu

WASHINGTON - Texaský senátor Ted Cruz, člen konzervatívneho protestného hnutia Tea Party, oznámil dnes svoj zámer uchádzať sa o prezidentskú nomináciu Republikánskej strany. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Svoje rozhodnutie zverejnil 44-ročný senátor v prejave na pôde kresťanskej univerzity Liberty v štáte Virgínia. Priaznivcom sa prihovoril na viacero tém od nutnosti ochraňovať osobné slobody, cez zníženie daní až po imigračnú politiku. Na pódiu Cruza sprevádzali manželka Heidi spolu s ich dvoma dcérami.

 

"Verím vo vás. Verím v silu miliónov odvážnych konzervatívcov, ktorí povstanú, aby znovu zapálili sľub Ameriky," povedal zástupu študentov na univerzite v meste Lynchburg.

 

"To je dôvod, prečo dnes oznamujem, že sa budem uchádzať o post prezidenta Spojených štátov." Rozhodnutie Cruz už predtým avizoval prostredníctvom postu na svojom konte na sociálnej sieti Twitter.

 

Najväčší a najdlhší potlesk si tento konzervatívny politik vyslúžil, keď hovoril o nutnosti udržiavania silných vzťahov s Izraelom. Cruz, považovaný za dobrého rečníka, sa tak stal prvým republikánom, ktorý vstúpil do boja o prezidentské kreslo vo voľbách v roku 2016.

 

Na svoju kampaň chce Cruz podľa novín Houston Chronicle vyzbierať 40-50 miliónov dolárov.

Ďalší možní uchádzači republikánov o prezidentskú nomináciu sú okrem iného Rand Paul, guvernér štátu Wisconsin Scott Walker a bývalý guvernér štátu Florida Jeb Bush.

 

Takmer všetci republikáni predpokladajú, že za demokratov pôjde do boja o Biely dom bývalá prvá dáma USA Hillary Clintonová. Tá však svoju kandidatúru zatiaľ oficiálne neoznámila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies