Republikán Rick Perry odstúpil z kampane pred voľbami prezidenta USA

NETKY.SK • 12 September 2015, 08:48 • 2 min
Republikán Rick Perry odstúpil z kampane pred voľbami prezidenta USA

NEW YORK - Americký republikán Rick Perry v noci nadnes oznámil, že odstupuje z predvolebného boja o funkciu prezidenta USA.

slovakia

left justify in out

V príhovore k svojim priaznivcom v St. Louis v štáte Missouri potvrdil, že ukončil svoju kampaň a nebude uchádzať o republikánsku nomináciu v budúcoročných prezidentských voľbách v USA. Poukázal na to, že republikáni majú v boji o Biely dom dôstojných kandidátov.


Perry, bývalý guvernér štátu Texas, mal problémy s financovaním kampane, v dôsledku čoho bol nútený prestať vyplácať odmeny mnohým členom svojho štábu. Bol aj vylúčený z prvých dvoch debát republikánskych kandidátov.
Pred svojimi priaznivcami dnes Perry vyhlásil, že necíti ľútosť nad tým, že prišiel o nádej vládnuť v Bielom dome, a dodal, že mu bolo cťou pokúsiť sa o to.


Ako pripomenula agentúra Reuters, Perry sa o zvolenie za šéfa Bieleho domu pokúsil už druhýkrát, prvý raz to bolo v roku 2012. Do kampane sa aj vtedy zapojil neskoršie ako ostatní kandidáti, ale veľmi rýchlo si získal priazeň voličov. O to rýchlejší bol jeho pád po tom, ako si v televíznej debate nedokázal spomenúť na jednu z troch vládnych agentúr, ktorých zrušenie mal v programe. Scénu ukončil lakonickým: "Ups!", čo ho sprevádzalo až do konca kampane i počas primárok, v ktorých po neúspechu v štátoch Iowa a New Hampshire odstúpil od kandidatúry a podporil Newta Gingricha.


Perry odvtedy dôkladne pracoval na svojom imidži i politickej pripravenosti. V roku 2014 mohol Perry opäť zabojovať o post guvernéra Texasu, pričom mal veľké šance na znovuzvolenie. Podľa agentúry AP dal však prednosť svojim prezidentským ambíciám.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies