Reprezentatívny album o Márii Terézii vyšiel k 300. výročiu jej narodenia

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 19:35 • 2 min
Reprezentatívny album o Márii Terézii vyšiel k 300. výročiu jej narodenia

BRATISLAVA - Galéria mesta Bratislavy (GMB) s Bratislavským okrašľovacím spolkom (BOS) vydala reprezentatívny album 12 reprodukcií grafických listov s námetom Márie Terézie. Je to na počesť osláv 300. výročia narodenia najvýznamnejšej uhorskej panovníčky.

slovakia

left justify in out

"Toto je prvý vážnejší produkt našej spolupráce s mestskou galériou. Zo všetkých panovníkov, ktorí na našom území v minulosti vládli, mala Mária Terézia najlepší vzťah k Bratislave. Počas jej kraľovania toto mesto prežívalo hospodársky boom a počet jej obyvateľov sa strojnásobil," na dnešnej prezentácii albumu povedal riaditeľ BOS Maroš Mačuha.

 

Zároveň pripomenul, že BOS v roku 1868 založil mestské múzeum, z ktorého sa neskôr odčlenila mestská galéria. "Takže sa dostávame ku koreňom nášho spolku," dodal Mačuha.

 

Podľa riaditeľa GMB Ivana Jančára je toto šiesty tematický album grafických listov a záujem o ne stúpa, keďže už eviduje ďalšie tri žiadosti. Materiálu na podobné albumy je v zbierkach GMB dosť, keďže majú 25.000 diel na papieri. "Predchádzajúcich päť albumov sa týkalo rôznych objektov a udalostí. Tento je prvý venovaný len jednej osobe," potvrdil pre TASR Jančár.

 

Autorka albumu a kurátorka zbierky starej kresby a grafiky GMB Patrícia Ballx predstavila Máriu Teréziu aj výber 12 diel. Najstaršie je z roku 1740 a sú od známych aj dvoch neznámych autorov medirytín a iných grafík. Okrem zarámovaného kráľovského portrétu má panovníčka aj oficiálny jazdecký portrét i vdovský v čiernych šatách a bez šperkov. Na ďalších obrazoch je so synom Jozefom, počas korunovácie a pri iných príležitostiach.

 

Význam a dôležitosť Márie Terézie pripomenula námestníčka bratislavského primátora pre kultúru Iveta Plšeková, ktorá prítomných oboznámila s programom tohtoročných Korunovačných slávností. Tie budú po prvý raz celý týždeň a s veľmi pestrými kultúrnymi aj odbornými podujatiami.

 

Viedenská rodáčka Mária Terézia (1717) bola uhorská a česká kráľovná z rodu Habsburgovcov (1740-1780). Z jej 16 detí sa iba 10 dožilo dospelého veku. O jej výnimočnom postavení v histórii svedčí skutočnosť, že bola jediná žena vládnuca na českom tróne a stala sa kľúčovou postavou v politike 18. storočia v Európe, Habsburskej monarchii priniesla jednotnosť.

 

Bola považovaná za jednu z najschopnejších panovníkov vtedajších krajín a aj v súčasnosti sa o nej hovorí ako o jednej z najvýznamnejších panovníkov z Habsburského rodu. Okrem nemčiny plynulo hovorila po taliansky, francúzsky, španielsky a latinsky. Zaslúžila sa o ekonomické a školské reformy, podporovala obchod, rozvoj poľnohospodárstva, zreorganizovala armádu.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies