Reportéri bez hraníc: V Iráne zatkli za tri desaťročia 860 žurnalistov

NETKY.SK • 7 Február 2019, 17:41 • 2 min
Reportéri bez hraníc: V Iráne zatkli za tri desaťročia 860 žurnalistov

PARÍŽ - Až 860 novinárov zatkol iránsky režim za posledných 30 rokov, pričom najmenej štyroch z nich popravil. Vyplýva to zo správy zverejnenej vo štvrtok organizáciou Reportéri bez hraníc (RSF). Informovala o tom agentúra AFP.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia RSF v tomto kontexte uviedli, že od zdrojov priamo v Iráne sa dostali k tajným dokumentom týkajúcim sa súdnych procesov z rokov 1979-2009. Predmetná databáza obsahuje až 1.800.000 záznamov zo súdnych procesov.

 

Hoci v dokumentoch neboli uvedené povolania odsúdených osôb, RSF tvrdí, že tím výskumníkov dokázal za niekoľko mesiacov overiť zadržanie, prípadne uväznenie 860 novinárov a blogérov. V správe sa ďalej uvádza, že najmenej štyria novinári boli v sledovanom období popravení.

 

"Samotná existencia takejto zložky a miliónov záznamov v nej uvedených ukazuje nielen mieru lživosti iránskeho režimu, ktorý roky tvrdil, že v jeho väzeniach nie sú žiadni politickí väzni ani novinári, ale odhaľuje aj neúprosné machinácie, ktoré 40 rokov využíval (Teherán) na prenasledovanie mužov a žien za ich názor a ich novinársku prácu", vyhlásil s súvislosti s prípadom generálny riaditeľ RSF Christophe Deloire.

 

 

Dodal taktiež, že všetky zistenia týkajúce sa daného dokumentu budú poskytnuté vysokej komisárke OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletovej.

 

Minulý piatok prebiehali v Iráne oslavy 40. výročia iránskej revolúcie. Oslavy sa začali presne v čase, keď sa Chomejní v roku 1979 vrátil po 14 rokoch z exilu do vlasti a jeho lietadlo pristálo na teheránskom letisku.

 

Oslavy Daheje fadžr (Desiatich dní úsvitu) pri príležitosti výročia Chomejního návratu po tom, ako z krajiny po rozsiahlych demonštráciách utiekol prozápadný šach Mohammad Rezá Pahlaví, sa v Iráne konajú každý rok 1. februára.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona