Reportéri agentúry Reuters boli v Mjanmarsku odsúdení na 7 rokov väzenia

NETKY.SK • 3 September 2018, 06:56 • 2 min
Reportéri agentúry Reuters boli v Mjanmarsku odsúdení na 7 rokov väzenia

RANGÚN - Súd v Mjanmarsku odsúdil v pondelok každého z dvoch miestnych reportérov agentúry Reuters na sedem rokov väzenia za nelegálne prechovávanie oficiálnych dokumentov, čím sa mali dopustiť porušenia štátneho tajomstva.

slovakia

left justify in out

Verdikt mal byť vynesený už 27. augusta, ale stalo sa tak až o týždeň neskôr kvôli hospitalizácii sudcu, ktorý má proces na starosti. Novinári Ťjo Sou U (28) a Wa Lone (32) boli vo väzbe od vlaňajšieho decembra. Ich stíhanie bolo vnímané ako skúška posunu k demokracii v tejto krajine juhovýchodnej Ázie po dlhoročnej vojenskej vláde.

 

Wa Lone povedal svojim prívržencom prítomným v súdnej sieni, že sa nebojí. "Verím v demokraciu a slobodu. Nikdy som nerobil nič zlé," vyhlásil.

 

Oboch reportérov obžalovali v júli na základe zákona pochádzajúceho ešte z koloniálneho obdobia. Novinári obvinenia odmietali. K zadržaniu žurnalistov, ktorí písali o masakre desiatich rohinských civilistov, došlo v najväčšom mjanmarskom meste Rangún pred jednou reštauráciou po tom, ako sa stretli s policajtmi. Podľa obhajoby na nich nastražila polícia pascu, keď im pred zadržaním odovzdali inkriminované dokumenty.

 

Novinári mali disponovať dokumentmi týkajúcimi sa moslimskej menšiny Rohingov. Približne 700.000 Rohingov vlani ušlo z Mjanmarska do susedného Bangladéša pred brutálnym zásahom tamojšej armády.

 

Na vynesení rozsudku sa zúčastnili aj diplomati a predstavitelia OSN vrátane veľvyslanca USA Scota Marciela a veľvyslanca EÚ Kristiana Schmidta. Marciel označil verdikt za "smutný" nielen pre oboch novinárov, ale aj pre "všetkých ľudí v Mjanmarsku, ktorí tak tvrdo pracovali na presadzovaní základných slobôd vrátane slobody médií".

 

Humanitárny koordinátor OSN v Mjanmarsku Knut Ostby vyjadril z rozhodnutia súdu sklamanie. "Organizácia Spojených národov dôsledne vyzývala na prepustenie novinárov agentúry Reuters a naliehala na úrady, aby rešpektovali právo na slobodu prejavu a informácií," uviedol vo svojom vyhlásení Ostby.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies