REPORTÁŽ: Vyhliadky pre cestovný ruch na Slovensku sú pre rok 2021 ešte horšie ako vlani

NETKY.SK • 25 Február 2021, 21:27 • 2 min
REPORTÁŽ: Vyhliadky pre cestovný ruch na Slovensku sú pre rok 2021 ešte horšie ako vlani

Miuloročné čísla v cestovnom ruchu boli najhoršie za posledných 23 rokov. Prognózy na tento rok však vypadajú ešte horšie. K situácii ohľadom cestovného ruchu na Slovensku sa vyjadril prezident Zväzu cestovného ruchu Slovenskej republiky Marek Harbuľák.

slovakia

left justify in out

 

Počet prenocovaní klesol o 45%. "Prenocovania sú veľmi dôležitý ekonomický ukazovateľ toho, ako sa vyvíja cestovný ruch. Až 70% tržieb zabezpečujú pre Slovensko turisti, ktorí tu prenocujú aspoň jednu noc," predostrel Harbuľák.

 

img

 

Z prieskumov Európskej komisie pre cestovný ruch je zjavné, že Slovensko nie je pre zahraničných turistov lukratívnou, alebo vyhľadávanou krajinou. 

 

Podľa prieskumu si ľudia vyhľadávali destináciu na základe toho, ako dokážu jednotlivé krajiny manažovať ochorenie COVID-19. "V tomto ukazovateli patríme bohužiaľ k tým najhorším. A to ovplyvní aj rozhodnutie zahraničných turistov tráviť v najbližších mesiacoch dovolenku na Slovensku," pokračoval. 

 

img

 

Ďalším faktorom, ktorý hovorí o kritickej situácii na Slovensku, sú stále pribúdajúce žiadosti na rezorte dopravy v rámci Schémy pomoci pre cestovný ruch. "K dnešnému dňu je to takmer 6 tisíc žiadostí o vyplatenie príspevku na pomoc.....Toto vyplácanie mešká a dosť výrazne," vyjadril svoju obavu prezident Zväzu cestovného ruchu.

 

Takmer polovica žiadateľov ešte nedostala žiadnu finančnú pomoc. Zväz sa chce preto touto cestou obrátiť na vládu SR a príslušné rezorty s niekoľkými požiadavkami:

 

- aby sa čo najskôr navýšili finančné prostriedky určené na pomoc zo Schémy pre cestovný ruch 

 

- znovuotvorenie Agentúry pre cestovný ruch

 

img

 

- žiadosť na rezort práce a rodiny, aby odklady platieb sociálnych odvodov (aktuálne do 30.6. 2021) sa predĺžili do konca tohto roka

 

- výzva pre ministerstvo hospodárstva SR, aby vyplatenie pomoci s nájmami nebolo podmienené súhlasom prenajímateľa

 

img

 

- rezort dopravy o 2 žiadosti. Aby znížilo kvalifikačný pokles tržieb (momentálne na úrovni 40%) na hranicu 30%. Aby procesné schvaľovanie a vyplácanie žiadostí bolo čo najrýchlejšie 

 

Viac sa dozviete v našom priloženom videu z tlačovej konferencie. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona