REPORTÁŽ: Vetrák priblížil, kedy sa bude voliť predseda nového úradu na ochranu oznamovateľov

NETKY.SK • 2 Október 2020, 15:57 • 2 min
REPORTÁŽ: Vetrák priblížil, kedy sa bude voliť predseda nového úradu na ochranu oznamovateľov

BRATISLAVA - Dohoda na mene predsedu Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti sa v koalícii začne formovať po vypočutí kandidátov na ústavnoprávnom výbore. Očakáva to predseda výboru Milan Vetrák (OĽaNO), ktorý to uviedol na dnešnej tlačovej konferencii.

slovakia

left justify in out

 

Kandidáti

Dodal, že vychádza zo svojich skúsenosti. Dvojicou kandidátov na post predsedu úradu sú právnička Zuzana Dlugošová a analytik Najvyššieho kontrolného úradu SR Martin Rajňák, vláda o nich rozhodla 30. septembra.


"Vypočutie je dôležitý prvok celého procesu. Bez neho nevieme posúdiť, ktorý kandidát je lepší," doplnil Vetrák s tým, že pre hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) je zriadenie Úradu na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti a vymenovanie kvalitného predsedu jednou z hlavných priorít v oblasti boja proti korupcii.

 

Zákon bol podpísaný ešte v marci minulého roku

Podľa Vetráka bez odvážnych oznamovateľov nie je niektoré prípady korupcie alebo protispoločenskej činnosti ani možné vyšetriť. Na základe zákona o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti, ktorý nadobudol účinnosť začiatkom marca 2019, sa zriadil Úrad na ochranu oznamovateľov protispoločenskej činnosti so sídlom v Bratislave. 

 

img

 

Na čo bude úrad dohliadať?

Na čele úradu má byť predseda, ktorého volí a odvoláva Národná rada SR (NR SR) spomedzi kandidátov navrhnutých vládou. Úrad má dohliadať predovšetkým na to, aby oznamovatelia korupcie neboli perzekvovaní zo strany svojich nadriadených, napríklad prepustením zo zamestnania.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies