REPORTÁŽ: V kauze spolupráce s ruskou rozviedkou padli obvinenia aj návrh na väzbu!

NETKY.SK • 15 Marec 2022, 13:10 • 2 min
REPORTÁŽ: V kauze spolupráce s ruskou rozviedkou padli obvinenia aj návrh na väzbu!

BRATISLAVA - Bývalý funkcionár vojenskej akadémie v Liptovskom Mikuláši Pavel Bučka z Liptovského Hrádku je podozrivý z dlhodobej spolupráce s ruskou vojenskou rozviedkou, ktorej mal odovzdávať mimoriadne citlivé dokumenty. Pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti mu navrhli väzbu.

slovakia

left justify in out

Policajný prezident Štefan Hamran a špeciálny prokurátor Daniel Lipšic o tom informovali na utorkovej tlačovej konferencii.

 

 

V súvislosti s vyšetrovaním vyzvedačstva a korupcie prepojenej s Ruskou federáciou zadržala polícia tiež Bohuša Garbára z Košíc, Jozefa M. z Vranova nad Topľou a Bohuša M. z Ružomberka. Obvinenému Bučkovi a Garbárovi hrozí podľa Lipšica v aktuálnom štádiu trestného stíhania pre obvinenia z vyzvedačstva a korupcie trest odňatia slobody od 4 do 13 rokov. Obidvaja obvinení sa k skutkom priznali. Ako upozornil špeciálny prokurátor, prebiehajú ďalšie úkony a budú preverovať majetkové profily.

 

Pavel Bučka poskytoval ruským spravodajským službám informácie od roku 2013. Týkali sa záujmov NATO a Ozbrojených síl SR. Priznal určitú sumu, ktorú za informácie prijal. Zadržali ho v rámci akcie Kaťuša.

 

Prečítajte si tiež: Žiadna zo zadržaných osôb nie je v služobnom pomere k tajnej službe

 

Bohuš Garbár mal pôsobiť ako dopisovateľ dnes už v štátom zablokovanom webe Hlavné správy. Obvinili ho pre vyzvedačstvo a prijímanie úplatku, k skutkom sa priznal. Približne od apríla 2021 spôsobil ako spravodajský agentúrny kontakt pre spravodajských dôstojníkov vojenskej rozviedky GRU Ruskej federácie. Jej dôstojníci mali pôsobiť pod krytím diplomatickej misie ruskej ambasády.

 

Denník N zverejnil video, v ktorom sa Bohuš Garbár dohovára s ruským vojenským pridelencom Sergejom Solomasovom a berie od neho peniaze. 

 

 

Jozef M. a Bohuš M. mali byť zdrojmi informácií pre Bohuša Garbára. Ani jedného neobvinili, prepustili ich na slobodu. Jozef M. pracoval ako asistent poslanca Národnej rady SR. Garbár sa mal prostredníctvom neho snažiť získavať citlivé informácie z prostredia parlamentu, najmä utajované skutočnosti napríklad z výročných správ spravodajských služieb. Bohuš M. je bývalým príslušníkom Slovenskej informačnej služby, kde pôsobil až do konca roka 2021. Aj prostredníctvom neho sa snažil Garbár získavať utajené informácie. Špeciálny prokurátor ocenil prácu Vojenského spravodajstva, na základe ktorej začali trestné konania.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies