REPORTÁŽ Unikátne spojenie! Legenda Božidara Turzonovová, skupina No Name a ich vianočný song Vianoce s Božidarou!

NETKY.SK • 24 December 2021, 12:00 • 2 min
REPORTÁŽ Unikátne spojenie! Legenda Božidara Turzonovová, skupina No Name a ich vianočný song Vianoce s Božidarou!

Zúčastnení na tomto jedinečnom projekte v exkluzívnom rozhovore pre Netky prezradili, kde sa zoznámili, kto vymyslel názov piesne aj to, čo pre nich znamenajú Vianoce.

slovakia

left justify in out

 

Autorom hudby a textu vianočnej piesne je Igor Timko. Pieseň nahrali spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu a premiéru mala v rámci charitatívneho galavečera Noc nádejí.

 

„Vianoce sú vskutku jednou z posledných istôt, ku ktorej počas roka smeruje väčšina sveta. A z toho sme vychádzali pri tvorbe piesne. Po dokončení textu a melódie sme následne hľadali niekoho, kto je dostatočne čistý a skúsený životom na to, aby to mohol interpretovať. Voľba padla práve na pani profesorku Božidaru Turzonovovú a bolo to absolútne jasné," vysvetľuje Igor Timko.

 

Angažovanie pani Turzonovovej v tejto piesni je výnimočné. Jej legendárny spevácky výstup, ktorý si poslucháči a diváci všeobecne pamätajú, sa spája s realizáciou muzikálu  Na skle maľované. Teraz má na konte vianočnú pieseň so skupinou No Name.

 

„Trošku som váhala, lebo už som dlho nespievala a v minulosti som spievala spravidla sama. Keď som však čítala ten text, ktorý ma zasiahol, tak som súhlasila. Text je úžasný a vychádza z kontextu doby a životného pocitu, v ktorom sa teraz nachádzame. Bola to krásna práca," prezradila Božidara Turzonovová.

 

img

         

Novinka Vianoce s Božidarou je vôbec prvým výhradne slovenským duetom kapely No Name, ktorá má na konte spoločné piesne s Karlom Gottom, Lucie Bílou či skupinou Chinaski. Na toho pravého slovenského interpreta si hudobníci adekvátne počkali.

 

„Vedeli, sme, že pani Turzonovová je elita národa, profesionál a legenda. Ale takú úroveň prípravy, s akou vkročila do našej spolupráce, tak to považujem za dotyk zlatej generácie, akú kedy naša spoločnosť v umeleckých kruhoch vygenerovala. S takýmito osobnosťami spolupracovať je také príjemné a intenzívne, že si spontánne poviete konečne,“ nešetrí chválou Igor Timko.

 

Mohlo by vás zaujímať: REPORTÁŽ „Hodím telefóny kaprovi do vane, nech si telefonuje, chlapec,“ povedal Netkám Peter Nagy, ktorý má novú výberovku hitov!

 

„Bol som dvorný korepetítor pani Turzonovovej, darilo sa nám aj po technickej, aj praktickej stránke A robil som jej aj šoféra po skúškach. Aj klavirista a šofér, všetko v jednom. Najskôr som ju sdprevádzal na klavíri a potom na svojom aute,“ hovorí s úsmevom klávesá Zoli Šallai.

 

img

 

Názov skladby Vianoce s Božidarou vymyslel Igor Timko. Božidara Turzonovová mu bola v čase štúdií v Banskej Bystrici dekankou. Dnes na bystrickej Akadémii umení pôsobia obaja.

 

„Podľa mňa má skladba dokonalý názov. Samozrejme, pani profesorka sa ostýchala. Pre pokornú a skromnú dámu to bolo už príliš, ale argumenty zvíťazili. Vravím: Ak sa zhodneme na tom, že Vianoce sú boží dar, bolo by rúhaním nepomenovať pieseň Vianoce s niekým, kto má boží dar v mene,“ vyznal sa Igor Timko.

 

img

 

Ako strávia Vianoce chalani z No Name – Igor Timko, Dušan Timko, Ivan Timko, Roman Timko, Zoli Šallai a Pavol Jakab?

„Tohtoročné Vianoce budú celé v znamení Vianoc s Božidarou. Sama pieseň je posolstvom nádeje a akéhosi apelu na spoločnosť, že človek sa ľahko mýli, ale ťažko odpúšťa, že skutočnou podstatou Vianoc je odpustenie, snaha začať od znova. Veď práve v tejto dobe platí, že sme tu len na chvíľu. Proste očista. Každý z nás má možnosť pokúsiť sa byť lepším. Možnosť máme všetci,  otázkou zostáva, koľkí z nás sa o to pokúsia,“ uzatvára Igor Timko.

 

Klip Vianoce s Božidarou si môžete pozrieť tu: 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Felecia sefredaktorka
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies