REPORTÁŽ Tak takúto účasť asi nikto nečakal! Celoplošného testovania sa zúčastnilo viac ako 3,5 milióna ľudí

NETKY.SK • 2 November 2020, 17:45 • 2 min
REPORTÁŽ Tak takúto účasť asi nikto nečakal! Celoplošného testovania sa zúčastnilo viac ako 3,5 milióna ľudí

BRATISLAVA - Na celoplošnom testovaní sa zúčastnilo presne 3 625 332 ľudí. Pozitívny výsledok testov sa pritom potvrdil u 38 359 ľudí. Infekčných tak bolo 1,06 percenta.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní vlády o prekvapo vysokej účasti na celoplošnom testovaní informoval premiér Igor Matovič (OĽaNO) počas tlačového brífingu. Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) upozornil, že vo výslednom čísle sú započítaní aj ľudia z nemocníc či domovov sociálnych služieb. V sobotu zažili odberné miesta najväčší nápor, kedy sa zdravotníkom podarilo otestovať viac ako 2,65 milióna ľudí a v nedeľu zhruba 970-tisíc ľudí.

 

Matovič ľudí vyzval k zodpovednému správaniu

Predseda vlády tiež poukázal na skutočnosť, že laboratória bežne prostredníctvom PCR testov denne identifikujú približne 2500 nakazených ľudí, pričom počas víkendu sa podarilo odhaliť viac ako 38 tisíc ľudí s vysokou vírusovou náložou.

 

img

 

Pritom mnohí z nich nejavili žiadne príznaky a koronavírusom tak mohli nakaziť minimálne 50-tisíc ďalších ľudí. Takýmto spôsobom sa ich podarilo izolovať a znížiť šírenie nákazy. Matovič ďalej zdôraznil, že počas epidémie je najdôležitejšie čo najrýchlejšie infikovaných ľudí karantenizovať a tak ochrániť zdravie desiatok možno až stoviek zdravých ľudí. 

 

Vo vyhlásení ďalej verejnosť vyzval, aby dodržiavali nariadenia vlády a aj napriek tomu, že majú negatívny výsledok testu nepodceňovali epidemiologickú situáciu v krajine. Ľudí vyzval k zodpovednosti, aby projekt Som zodpovedný nevyšiel na zmar. 

 

Súvisiaci článok: Spoločná zodpovednosť bol úspešný vládny projekt. Zuzana Čaputová však dala aj túto dôležitú výzvu

 

 

Vysoký záujem ľudí o testovanie prekvapil

Podľa údajov šéfa rezortu vnútra sa predpodkladalo, že sa na plošnom testovaní zúčastní približne 3,75 až 3,8 milióna ľudí. Z výsledku celoplošného testovania podľa predsedu vlády pritom vyplýva, že infikovaný na koronavírus môže byť každý 40-ty až 50-ty človek na Slovensku.


Najnižší podiel pozitívnych testov mal okres Revúca, a to 0,27 %. Nasledoval okres Banská Štiavnica s 0,28 % a Rožňava s 0,29 %. Naopak najvyšší podiel pozitívne testovaných mal okres Čadca, a to 3,22 %, nasledoval okres Stará Ľubovňa s 2,8 % a okres Púchov s 2,65 %.

 

"V Čadci na počet obyvateľov je približne o 1 100 % viac pozitívnych ľudí zachytených antigénovými testami ako v Revúcej," uviedol premiér.

 

Prečítajte si tiež: Za sobotu bolo otestovaných viac ako 2,5 milióna ľudí, pribudli aj pozitívne prípady

 

V rizikových regiónoch klesá počet infikovaných
Predseda vlády tiež predstavil porovnanie pilotného testovania na Orave a v okrese Bardejov s celoplošným. Okres Námestovo mal pri pilotnom testovaní podiel pozitívnych testov na úrovni 4,77 %, po celoplošnom testovaní toto číslo kleslo na 1,8 %.

 

img

 

Okres Tvrdošín zaznamenal pokles zo 4,85 % na 1,99%, okres Dolný Kubín z 3,12 % na 1,42 % a okres Bardejov z 3,25 % na 1,67 %.

 

"Keď to presne zrátame na počet ľudí, ktorí boli testovaní a identifikovaní ako pozitívni na COVID-19 cez antigénové testy, tak z týždňa na týždeň tam tento počet ľudí klesol o 56 percent," uzavrel Igor Matovič.

 

Druhému kolu testovania sa možno vyhnú niektoré okresy

Minister zdravotníctva Marek Krajčí pripustil, že v regiónoch s nízkym počtom infikovaných by sa v priebehu budúceho víkendu nemuselo uskutočniť druhé kolo celoplošného testovania. 

 

img

 

Zdôraznil však, že aktuálne sa budú analyzovať všetky dáta z regiónov, teda aj údaje, koľko ľudí sa testovania nezúčastnilo a až následne vláda rozhodne o ďalšom postupe.

 

Myslí si, že testovanie na Orave a v Bardejove ukázalo zmysel druhého pretestovania. Dodal, že dve takéto testovania po sebe môžu mať účinnosť jedného PCR testu.  

 

Mohlo by vás zaujímať: S úsmevom a dobrou náladou idú veci lepšie. Dôkazom toho sú aj zdravotníci, ktorí si počas soboty zatancovali na “Matovičovu hitovku“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona